välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är en sekundär energikälla?

Postad av : Camilla Näslund

De flesta primära energikällor, som kol och råolja, kan inte användas direkt av konsumenten i råformat. Dessa primärenergikällor måste konverteras till en användbar sekundär energikälla som el eller bensin

Typer

Primära energikällor innehåller biomassa (dvs majs eller ved), kol, geotermisk energi, vatten, naturgas, rå petroleum (råolja), propan, solenergi, uran-och vindkraft.

Elektricitet

Primära energikällor som biomassa, kol, vatten, jordvärme, propan, sol, uran-och vindkraft behandlas för att bilda en sekundär energikälla, el.

Bensin

Den primära energikällan rå petroleum (råolja) är bearbetad för att bilda den sekundära bensin energikälla. Processen att vända rå petroleum till bensin kräver många steg på olika platser, till skillnad från elproduktion som sker vid en enda anläggning.

Förnybar eller icke förnybar?

Den primära källa från vilken sekundär energi skapas kan vara antingen förnybara eller icke-förnybara. Till exempel kategorisera vi solenergi som en förnybar primär källa eftersom solen skiner varje dag, men vi kategoriserar rå petroleum som en icke förnybar källa eftersom det utgjorde miljoner år sedan av resterna av forntida livsformer.

Energibesparing

Även om vissa primära energikällor kommer så småningom slut, såsom råolja och propan, kommer forskarna arbeta för att finna nya källor till el och bensin eller uppdatera gamla ska vara ekonomiskt lönsam. Till exempel kan etanol, ett flytande fordonstrafik bränsle som framställts av biomassa, blandas med bensin och kunde så småningom att ersätta bensin.

    Previous:nothing
    Next:hur man bygger en liten enkel robot
    
    Copyright © 2011 give2all.org