välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur till beräkna den molära volymen av o2

Postad av : Annika Hultén

Den molära volym av ett ämne är den volym en mol av ämnet tar upp vid en viss temperatur och tryck. Om ospecificerad, förutsätta dessa är normal temperatur och tryck (STP), som är 0 grader och 1 atmosfär (atm) av tryck. För den oinvigde, en "mullvad" är ett mått på antalet molekyler i ett prov. Varje mullvad har 6,022 x 10 ^ 23 molekyler i den. Om du förutsätta att alla gaser är perfekta, då skulle du använda den berömda formeln PV=nRT, och beräkningen av den molära volymen oberoende av den molekylära strukturen av gasen.

Du behöver:
handduk eller gummimatta
. Diskmedel.
Tandborste.
Destillerat vatten.


1.
Dela idealgas formeln med tryck, P, för att få V=nRT /P. Som en kommentar till oinvigde, P i den ideala gaslagen betyder tryck och är oftast i miljöer, där definitionen av en atmosfär bygger på (och nästan exakt lika med) lufttrycket i jordens atmosfär på havsnivå . Om P är i atmosfärer är det ständiga R i enheter (liter x atm) /(mol x Kelvin). Här, en "Kelvin" är en enhet för temperaturmätning som har fördelen att från absoluta nollpunkten, vilket möjliggör användning i proportion ekvationer som denna.
2.
Dela ideal gas formel med antalet mol, n, för att få V /n=RT /s. Nu vänstra sidan av ekvationen är den molära volymen, det vill säga den volym per mol. Observera att formeln är oberoende av om man talar om O2 eller vattenånga eller CO2, eller någon form av gas molekylen.
3.
Beräkna den högra sidan av ekvationen, att veta att STP hänvisar till P=1 atm och T=0 grader, vilket motsvarar 273 grader Kelvin. R kallas "gaskonstanten" och lika 0. 082057 L x atm /K x mol. Därför RT /P är lika med (0. 082057 L x amt /K x mol) x 273 K /1 atm. Det kan se komplicerat, men det är bara en multiplikation av 0. 082057 och 273. Fyra av de sex enheter ut varandra och du är kvar med 22,40 L /mol (liter per mol). Detta är ett generellt resultat för alla gaser, när du gör en ideal gas antagande, vilket är mycket exakt vid STP.

    
    Copyright © 2011 give2all.org