välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

varför är det periodiska systemet ordnade i kolumner och rader?

Postad av : P-O Lennartsson

De delar av det periodiska systemet är ordnade genom att öka atomnummer. Dessa element är sedan förpackade i rader och kolumner som motsvarar egenskaperna för elementen i varje rad och kolumn

atomnummer

Varje element har ett unikt atomnumret bestäms av antalet protoner i kärnan. Till exempel är atomnumret för kol (C) 6, eftersom alla kolatomer har sex protoner.

Neutrala atomer

I en neutral atom är antalet elektroner lika med antalet protoner. Som ett exempel, har en neutral atom kol sex elektroner och protoner sex.

Elektronkonfiguration

elektronerna fyller energi skal från lägsta energi till högsta energi. Elektronerna i det yttersta skalet på atomen kallas valenselektroner och är elektroner inblandade i kemisk bindning.

Taget på periodiska systemet

De rader på det periodiska systemet kallas perioder. Alla element i en period har valenselektroner i samma skal. Antalet valenselektroner ökar från vänster till höger under perioden. När tanken är full, är en ny rad startade och processen upprepas.

Grupper på det periodiska systemet

atomer med lika många valenselektroner tenderar att ha liknande kemiska egenskaper. Detta samband visas i kolumnerna (sk familjemedlemmar) det periodiska systemet. Till exempel alkaliska jordartsmetaller familjen (grupp 2) alla har två valenselektroner och har liknande kemiska egenskaper.

    Previous:nothing
    Next:vad är Beryl malm för?
    
    Copyright © 2011 give2all.org