välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fingeravtryck analys

Postad av : Jonathan Nyberg

Fingerprint analys har använts för identifiering i över ett sekel och har varit en viktig del i brottsbekämpningen i många år. Eftersom alla har ett unikt fingeravtryck, och fingeravtryck kvar på ytor på grund av den naturliga sekret i kroppen, kan fingeravtryck användas för att bekräfta identitet och visa om en viss person kom i kontakt med ett objekt. DNA-fingeravtryck har ersatt traditionella fingeravtryck som en mer tillförlitlig metod för vissa tillämpningar, men fingeravtryck analys är fortfarande en viktig del av många olika typer av undersökningar.

Basics

Människor utveckla vad som kallas "friktion åsar" på sina händer och fötter. Dessa mönster av upphöjda linjer hjälpt oss ta och behålla objekt, men de kan också användas som identifiering funktioner. Varje person har ett annorlunda åsar. Ibland skillnaderna är extrema, och ibland är de små och kräver en noggrann observation till varsel, men med tydliga fingeravtryck är det möjligt att jämföra och matcha prover, som visar vilka personer som lämnat ett visst fingeravtryck. Åsen mönster utvecklas i livmodern och inte förändras under loppet av en människas liv. Detta gjorde dem viktiga i rättsliga identifiering i många år, tills de ersattes med DNA-fingeravtryck.

Detaljer

De olika typer av mönster friktion åsar ta kallas minutiae. Minutiae är indelade i flera primära kategorier, t. ex. prickar, sporrar, sjöar och crossovers-små vändningar att åsarna ta eftersom de gör den övergripande formen av fingeravtryck. Även om alla har dessa små egenskaper, det sätt på vilket de uppträder varierar från person till person, vilket gör dem idealiska punkter att undersöka.

lämna fingeravtryck

Finger åsar också har små porer, som resten av huden. Dessa porer hjälper huden att andas och utsöndrar en liten mängd fukt som svett och håller huden smidig och skyddas. Denna fukt blandas med naturliga oljor och bildar ett lager över fingret. När fingret vidrör ett föremål, är dessa olja kvar i form av ett avtryck, som visar upphöjningar den kom ifrån. Även om ett finger trycker mycket hårt, hur oljan kvar markeras visar var åsarna ligger.

Test

För ett fingeravtryck som ska testas, det måste vara plats på en lättbegriplig och scannable yta. Det är lätt när fingrarna är praktiskt att göra avtryck från, men när fingrarna själva är frånvarande, kan fingeravtryck lyftas från andra objekt. Trycken sista längst på hård, tät objekt såsom stål och glas, där oljan dröjer. Fingeravtryck kan osynlig på trä eller papper, eftersom oljan är absorbera under ytan, men avancerade vetenskapliga tekniker kan användas för att läsa även dessa utskrifter.

Rättsfall

Fingeravtryck används för att både fastställa identitet och för att bekräfta närvaron av någon i en viss plats. För att göra detta måste laboratorieassistenter ha något att jämföra fingeravtryck provet. Av denna anledning finns det flera stora databaser av fingeravtryck som samlats in från människor som fångar och militär personal. Sofistikerad programvara jämför vissa punkter från provet med fingeravtryck i databasen och hittar möjliga träffar.

    Previous:nothing
    Next:vad är smältpunkten för tenn?
    
    Copyright © 2011 give2all.org