välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är roll mjälte & märg i cirkulationssystemet?

Postad av : Charlotte Wannberg

Cirkulationsorganen består av olika organ som producerar både vita och röda blodkroppar som finns i immunsystemet. Lungor, hjärta, vener och artärer måste samordna för att effektivt transportera nästan 5 liter blod runt kroppen. Även röda blodkroppar transporterar syre, är det de vita blodkroppar som bekämpar smittsamma organismer och utföra blodproppar. Mjälte och märg anses födelseplats och uppväxtområden av dessa celler

Funktion av mjälte

Mjälten är ett multifunktionellt organ. I cirkulationssystemet, Dess huvudsakliga uppgift är att förstöra och ta bort gamla eller defekta röda blodkroppar och cellfragment eller bakterier från blodbanan. Det producerar också röda blodkroppar vid behov, samt lymfocyter, plasmaceller och antikroppar. Den fungerar därför som både en lagringstryck för stamceller och mogna blodkroppar, vilket det kommer att släppa in i blodcirkulationen när kroppen behöver det (e. g. att bekämpa infektioner). Den fungerar också som ett filtreringssystem för att rena blod. Även om den har många till synes viktiga funktioner, är den mänskliga kroppen kan överleva utan mjälte, eller med en mjälte som är skadade.

Funktion Marrow

Benmärgen är den svampiga röd-gul vävnad som finns inuti de flesta människoben, särskilt benstommen i höft och lår, och är den plats där blodkropparna görs. Märgen består av många typer av celler, exempelvis fett (lipid) celler, benbildande osteoblaster och blodbildande hematopoetiska stamceller. De senare kan växa in i varje typ av vita och röda blodkroppar i människokroppen, från erytrocyter (röda blodkroppar), till makrofager, neutrofiler och mastceller. Miljontals blodkroppar produceras här varje dag, och i benmärgen fungerar också som den plats där de lagras och mognat innan de kommer in i cirkulationssystemet.

Spleen Marrow utveckling

Tidpunkten då mjälten första framgår varierar från art till art, men hos människor är närvarande från den femte graviditetsveckan eller fosterutvecklingen. Bifogat till embryot är en vävnad massa som kallas gulesäcken som innehåller celler som är avsedda att bilda både mjälte och stamceller som sedan gå vidare för att bilda olika blodceller. Både röda och vita blodkroppar, som har olika biologiska funktioner, kommer att produceras av mjälten av den 13: e-27. Graviditetsveckan (dvs. den andra trimestern). Marrow utveckling är mer komplicerat på grund av den mångfald av genererade celler, och är därför direkt kopplade till multifaktoriell process blodbildningen. Många blodsjukdomar eller syndrom uppstå på grund av bristande säkerhet eller bristande tätt styra komplicerade stegen i att skapa en och samma celltyp som utgör dessa organ.

Mjälte och benmärg Disorders

De olika sjukdomar som påverkar antingen organ skiljer sig mycket. Även benmärgen är ofta platsen för lymfom, leukemier och andra defekter av vita blodkroppar tillväxt (sk myeloproliferation), störningar som påverkar mjälten kan orsaka dess utvidgning (splenomagaly). Detta äventyrar dess funktion och minskar antalet friska blodkroppar i blodomloppet, liksom vållar skada sig själv, eftersom det ackumuleras överskottet celler. Allt som stör den normala produktionen eller bildandet av vita blodkroppar kommer att påverka hälsan i benmärgen. Bortsett från de nämnda villkoren, kan järnbrist också orsaka benmärgen störningar såsom aplastisk anemi, medan och virusinfektioner t. ex. den som orsakas av den mänskliga parvovirus, kan också påverka benmärgen. Andra faktorer är ärftliga och inkluderar den genetiska defekten Fanconis anemi.

Slutsats

cirkulationssystemet beror på en normalt fungerande benmärg och mjälte, två mycket högt specialiserade vävnader som har utvecklats tillsammans i däggdjur. De arbetar synergistiskt, med en som utför majoriteten av de blodbildande eller blod-mognaden roller, medan den andra används för att rensa ut i blodet och ersätta den med välbehövlig celler i tider av skada eller infektion. Utan de celler som dessa organ skulle blodomloppet bestå enbart av lymfatisk komponenter, och skulle inte kunna stödja överlevnaden av den mänskliga kroppen

    Previous:nothing
    Next:hur man identifierar kalciumhydroxid
    
    Copyright © 2011 give2all.org