välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är isotopen av fosfor?

Postad av : Camilla Näslund

En isotop av ett grundämne är en atom med en annan atommassa. Det finns 23 olika isotoper av kemiska element fosfor, men bara en är stabil. De övriga har radioaktiva egenskaper med snabb dämpfaktorer. Några av de isotoper har halva liv dagar medan de flesta ha halva liv i nanosekunder. Både stabil och några instabila isotoper används i vetenskapliga studier, såsom medicinsk diagnos och studier DNA

Du behöver:.
Rice
Vinäger.
Vatten.
Tandpetare.
Tandborste.

Definition

Isotoper är atomer av ett grundämne med olika masstal. Alla atomer av samma grundämne har kärnor med samma antal protoner, men isotoper av grundämnet har olika antal neutroner. Detta är vad påverkar atommassan i atomen. Isotoper har sina egna individuella massa siffror, likställas från att lägga till antalet protoner och neutroner som finns i isotopen kärna. Till exempel massa nummer av fosfor isotopen från 24 till 46.

Historia

År 1913 var JJ Thomson att studera sammansättningen av kanalen strålar och av misstag fick kännedom om den isotoper. Han kanaliseras en ström av joner neon gas genom ett magnetfält och mätt av deformationen med en fotografisk plåt. Två fläckar av ljus fångades på tallriken. Thomson slutsatsen av dessa resultat att en del av neon atomer hade en annan massa än de övriga.

Typer

Bara en av fosfor s isotoper förekommer naturligt, isotopen med atommassa av 31. De andra isotoper är skapade i ett labb och har radioaktiva egenskaper, vilket innebär att de snabbt förfall. Isotoperna med atommassan närmast P31 är stabilare än de andra med betydligt längre halveringstid (t. ex. halveringstider på minuter eller dagar jämfört halva liv i nanosekunder).

Lägen av radioaktivt sönderfall

Den instabila radioaktiva isotoper fosfor har flera olika förfall, inklusive proton utsläpp, electron capture, alfasönderfall, beta-minus sönderfall, beta-minus sönderfall med neutron utsläpp eller andra kombinationer av dessa lägen. Alla dessa metoder är en atom försök att bli mer stabil. I protonen utsläpp, atomer mata protoner från kärnan. Alfasönderfall bodar två protoner och två neutroner i taget. I electron capture drar kärnan i en elektron från atomen: s innersta elektron skal och kombinerar det med en proton. Kombinationen skapar en neutron och en neutrino. Neutrinon sedan ut från kärnan. Under beta-minus förfall, blir en neutron i kärnan en proton, en elektron och en neutrino. Neutrinon och elektron stöts ut från atomen, eftersom atomen har nu en extra proton blir det en atom i en annan kemisk beståndsdel. Om processen sker tillsammans med neutron utsläpp, är en neutronstjärna utkastade tillsammans med elektronen.

Fördelar

Den stabila isotopen fosfor, P31, är vanligt i nukleär magnetisk resonans, oftast kallad magnetisk resonanstomografi. MRI är välkända för deras användning i medicinsk diagnos, men kemister även använda MRI för att bestämma sammansatta strukturer och för oförstörande analys av biologiska prover.

Men ett par av de instabila isotoper används i vetenskaplig studie också. Isotop P32 används som en beta-strålare att märka DNA och RNA sonder. Isotop P33 används också som beta-emitter, men den har en lägre utsläppsnivåer beta energi än P32, som är bäst för studier såsom DNA-sekvensering.

    Previous:nothing
    Next:hur man kan locka kolibrier på en gård
    
    Copyright © 2011 give2all.org