välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är historien om den svarta ljus?

Postad av : Jeanette Morales

De "svarta ljuset" som människor kan uppfatta är faktiskt lila ljus i nära kanten av ultraviolett (UV) spektrum. De flesta av de ljus som svarta glödlampor avger är i det ultravioletta området, som människor inte kan uppfatta, men växter kan använda för fotosyntesen. Svart glödlampor utvecklades 1935 av William H. Byler, med hjälp av ett glas uppfanns av Robert Williams Wood år 1903

Tidig historia

Begreppet "svart ljus" dök först upp i tryck 1896, som används av den franske sociologen Gustave Le Bon för sin nyupptäckta osynligt ljus. Le Bon beskrev hur en "svart" ljus från en oljelampa flamma passerat genom en BEPANSRAD box och helt utsatt en fotografisk plåt på insidan. I Filosofiska Magazine, skrev Le Bon att opacitet endast existerar för människors ögon, och inte för ljus, och att om det mänskliga ögat "något var annorlunda konstruerade, kunde vi se genom väggar. " Som det visar sig, han var fel.

Robert Williams Wood

År 1903 utvecklade Robert Williams Wood, professor i fysik vid Johns Hopkins University i Baltimore, ett glas filter som blockerar synligt ljus, men tillåter ultraviolett ljus passera. Wood använde sin filter för att ta den första ultraviolett fotografier. Publicerade han en sammanfattning av hans arbete med både infrarött och ultraviolett ljus som Fysikalisk optik 1911. År 1925, en lampa med hjälp av hans filter först användes för att fluorescera svampar och porfyriner i samband med hudsjukdom.

William H. Byler

På 1930-talet arbetade William H. Byler på General Electric Company laboratorier i Schenectady, New York, där hans forskning ingår upptäcka hur el kan användas för att studera och bota sjukdomar. År 1935 utvecklade Byler det ultravioletta svarta glödlampa, inneslutna i glaset designad av Robert Williams Wood. Byler: s lysrör först tillverkade som "Wood's lampa. " Byler karriär inriktad på att utveckla spektroskopiska (ljusspektrum) instrument och teknik. På 1940-talet föreslog Byler med svart ljus för att lysa instrument flygplan cockpit. År 1962 författade han Fluorescence Termografi, utgiven av Defense Technical Information Center av det amerikanska försvarsdepartementet.

Teater och grafisk

På 1940-talet blev svart ljus som används på teatrar filmskådespelare att ge belysning utan att distrahera publiken från att se skärmen. Black Light var en nyhet som lockade publik, och snart var det ett arkitektoniska inslag av exklusiva biograferna. I mer blygsamma teatrar, var fluorescerande väggmålningar med säsongsbetonade teman målade på väggarna, glödande vid belysning med svart ljus. Paint Company annonser lovade teater ägare att deras första svarta ljus väggmålning skulle göra rubriker i sina lokala tidningar.
Den fluorescerande färg för dessa väggmålningar uppfanns av John Thompson Shannon, som hade utvecklat ett komplett sortiment av lysande färger och bläck av 40-talet. Runt 1910, var Shannon västkusten försäljningsagent för kvicksilver-arc belysning för General Electric. Senare grundade han Shannon Luminous Material av Santa Ana, Kalifornien. Den fluorescerande tryckfärger används vid utskrift psykedeliska svart ljus affischer och Halloween dekorationer är typiska för Shannons produkter.

Medicin och bioteknik

Fireflies, skorpioner och maneter naturligt producera föreningar som fluorescerar under svart ljus. Dessa fluorescerande föreningar används som markörer i medicinska procedurer. Gentekniken skapar nya svart-ljusbehandlingar. Till exempel är Neal Stewart vid University of North Carolina bioteknik växter som kan upptaget TNT och sedan fluorescerar i grönt för att avslöja landminor. GloFish, ett bioteknik akvarium husdjur, är designad för att lysa rött under svart ljus när du är stressad, vilket visar föroreningar i dess omgivning.

Integrerat växtskydd

integrerat växtskydd (IPM) system använder svart ljus för att attrahera och övervaka insekt populationer. IPM är inte detsamma som ekologiskt jordbruk, men IPM försöker undvika användningen av bekämpningsmedel genom att locka vissa skadedjur på nyttiga insekter som äter skadedjur. Svart-ljusfällor inkluderar en 15-watts svart ljus lampa för att locka insekter och elektriska komponenter för att döda insekter, som sedan falla genom en tratt till en samling kammare.

Andra användningsområden

Asperillus svampar producerar aflatoxin, en metabolisk produkt som förorenar majs grödor i varma vädret under torka. Aflatoxin fluorescerar under svart ljus. Svarta ljus kan också användas för att upptäcka förfalskningar papper med förfalskade pengar och historiska dokument. Black Light används också för att upptäcka fingeravtryck, eftersom huden lämnar efter fluorescerande aminosyror vid kontakt. Utredarna använda svart ljus i barnmisshandel och sexuella övergrepp brottmål att lokalisera och identifiera kroppsvätskor, som fluorescerar under svart ljus.

    
    Copyright © 2011 give2all.org