välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur är luft samlas för att göra flytande syre?

Postad av : Charlotte Wannberg

Upptäckt

År 1777 fransk kemist, Antoine Lavoisier, gav namnet "syre" till livsuppehållande kemiska element som upptäcktes för några år sedan av två forskare som arbetade oberoende av varandra. En var Carl Scheele från Sverige, och den andra var Joseph Priestley av England. Scheele kallade sin upptäckt "eld luft" och Priestly kallade hans "phlogisticated luft. " Ordet syre "betyder" syra producent. "Lavoisier valde det namnet eftersom han falskeligen trodde att syre behövdes för att göra alla syror.

Oxygen

Syre finns i luften, vattnet och i jordskorpan. Det utgör cirka en femtedel av luftens volym. växter skapa syre som en biprodukt i fotosyntesen, och människor och djur behöver syre för att leva. Syre är också nödvändigt för bränder att bränna. Det är en av de vanligast förekommande grundämnena på jorden.

flytande syre

flytande syre kallas LOX. Raketbränsle görs med flytande syre. För att göra raketbränsle, är syre i kombination med bränslen, till exempel flytande vätgas eller fotogen. Flytande syre används också när du gör sprängämnen. Syre är skapad kommersiellt genom destillation med flytande luft. Under destillation, kokar kvävet i luften bort, eftersom den har en lägre kokpunkt än syre. Den flytande luft som finns kvar har en större koncentration av syre.

Kritisk temperatur

vanligt syre kommer att förvandla till en blå vätska när de kyls till en specifik kokpunkt vid ett visst tryck. När syret når en viss temperatur, är det omöjligt att smälta det, oavsett trycket. Detta kallas för den kritiska temperatur och tryck. När flytande syre är magnetisk, och kan begränsas mellan två magnetiska poler.

Gathering

Vid insamling av luft till vätskeform, det är komprimerad med en hög hastighet intag, liknande ett intag ramp av flygplan. Detta komprimerar luften och blåser det över en värmeväxlare. Det börjar att smälta med för snabb kylning av luften, och under processen, är andra element separerade.

    
    Copyright © 2011 give2all.org