välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur är dopplereffekten som används i vädret?

Postad av : Ulf Friberg

Process

Dessa signaler sedan reflekteras tillbaka till de sändande plats, där en dator omvandlar dem till bilder som visar placering och styrka nederbörd. Radiovågor som reflekteras bort av något som rör sig bort från antennen byta till en lägre frekvens. Omvänt gäller att om ett objekt rör sig mot antennen, den återvändande signalen en högre frekvens. Detta beror av Dopplereffekten, samma princip som används inom astronomin för att berätta om stjärnor i universum är på väg mot eller bort från jorden.

Frekvens ändringar

En dator som är en del av dopplerradar åtgärder frekvensen ändras från den återvändande signaler och visar riktningen och hastigheter på vindar som blåser kring regn, snö, hagel eller andra föremål i luften som återspeglar radiovågor. Processen fortsätter som radarn sänder ut signalen balkar i ett cirkulärt mönster kring det. Avståndet beräknas, tillsammans med den intensitet och rörelsens riktning av någon regn som faller, liksom vindhastigheten. Dessa data omvandlas sedan till radar kartor som visas på TV och på Internet. Faktum, vetenskapsmän och meteorologer använder Doppler-radar för att analysera vind motioner i stormar att förstå nuet väderförhållanden och förutsäga vädret för specifika platser inom en en-eller två-timmars tid.

Principer

Doppler effekt, upptäcktes av Christian Doppler, österrikisk vetenskapsman, år 1842, är samma princip som uppstår vid rörelse av ljud och ljus. Förutom att användas för att mäta avstånd och förflyttning av stjärnor, är Dopplereffekten samma princip som orsakar ljudet att byta frekvenser när källan rör sig mot eller bort, som en bil med en siren som färdas på vägen vid en hög hastighet. På 1980-talet och början av 1990, var det integreras i ett rikstäckande nät av radar i USA av National Weather Service.

    
    Copyright ©2011