välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur skyddar daggmaskar själva?

Postad av : Ulf Friberg

ingenstans att fly

Även daggmaskar finns i hela världen och varierar i storlek från 1-tums typ du kan se i din trädgård till 11-fot Gippsland jätte Australien har de en sak gemensamt: De är nästan helt försvarslös. Deras fiender är många, från fiskare som använder dem som levande bete till hungriga fåglar till något så enkelt som en regnstorm. Eftersom det inte har något försvar som tänder eller klor, och eftersom det rör sig långsamt, är daggmask en ganska enkel måltavla.

Men någonstans att gömma sig

Vad daggmaskar kan göra är att gräva. De har små borst, så kallade hårkanten, som är både avkänningsanordningar att kan identifiera någon jord vibrationer och hjälpmedel gräva. Hårkanten fastnar smuts och masken sedan kontrakten sin kropp för att tvinga sig genom marken. Masken utsöndrar också ett slem som hjälper det glida igenom smuts snabbare. Faktum är att fly den kalla vintern eller en ivrig rovdjur kan daggmask håla dussintals meter under ytan. Daggmaskar är också medvetna om när det är säkrast att gömma sig eller tvingas: på natten. Den enda andra gången du kommer att se daggmaskar är efter ett regn. Detta är inte nödvändigtvis på grund av vad du kanske har hört, att masken försöker undvika drunkning. I själva verket får en daggmask sitt syre genom huden, och kan överleva flera veckor om den är under vatten. Ju mer troliga orsaken är att regnet håller masken blir för torr, eftersom det normalt skulle i solsken, och gör det en chans att hitta en partner. Daggmasken kan också komma till ytan för att snabbare gå att kolonisera ny mark eller att foder under mat under väder när rovdjur är mindre sannolikt att vara ute.

Och något att växa på

Om attackerad av ett rovdjur , att en mask kan vrida om vilt i ett försök frigöra sig, och det skulle kunna producera en lukt som kommer att stänga sina angripare. Dessa är sista minuten-försvar som förmodligen inte kommer att fungera. Men det finns en annan aspekt av daggmask som troligen är en skyddsanordning: dess förmåga att förnya sig. Även om inte alla daggmaskar har denna förmåga, kan de flesta växa tillbaka delar av sig själva som har sönderfallit. Även om det är inte sant att en daggmask halveras kommer att bilda två nya maskar, eftersom de viktigaste inre organ är bara en halv, kan den delen med dessa organ regenererar vanligtvis den saknade pusselbiten.

    
    Copyright © 2011 give2all.org