välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur är stalagmit bildas?

Postad av : Jonathan Nyberg

Du behöver:
laboratoriemässigt eller annan skala med precisionen hos 1 mg eller bättre
. .
Graderad cylinder (250 ml).
.

Vad är en stalagmit

En stalagmit är geologisk formation kallad speleothem eller en grotta formation. Dessa är också kallad droppa formationer på tillfälle. De är oftast konformade i naturen, men kan också utvecklas i en plåt-liknande form. Stalagmiter växer upp från golvet i en grotta och finns normalt i kalksten grottor och har utvecklats över hela världen. Carlsbad Caverns National Park, som ligger i södra New Mexico, har några av de mest omfattande speleothem formationer i USA. Stalagmiter allmänhet bildar inte ensam. I de flesta fall utgör de tillsammans med stalaktiter, som är av liknande art som ett stalagmiter, men växer nedåt från taket eller taket på grottan.

Hur fungerar den form

Bildandet av en stalagmiter i en naturlig miljö är en utomordentligt lång process. Tillväxttakter för en stalagmiter kan vara lite som sju tusendels millimeter per år. Bildandet av stalagmiter kräver närvaro av droppande vatten i grottan. I allmänhet kommer regnvatten eller vatten från smältande snö dropp genom sprickor i taket i grottan. Detta vatten innehåller mineralfyndigheter, ofta hämtade från kalksten i grottan. När detta vatten droppar till grottan golvet, gör att effekten en liten bit av mineraler i vattnet för att skilja ut och deponeras på grottan golvet. Avdunstning hjälper till att fixera mineraler på plats när vattnet är borta. Under tiden, inlåning växa till en visuellt urskiljbar formation som kallas stalagmiter.

sammansättning och struktur

droppstenar som stalagmiter och stalaktiter är vanligtvis består av kalcit eller (mer sällan) av aragonit och gips. På grund av den särskilt lång bildandet tid som en stalagmit går igenom, kan de utveckla en intern mönster som beror på förändringar i klimat och miljö. När en stalagmit klipps öppet, avslöjar det en antal ringar runt en central kanal, som är ihåliga. Ringarna består främst av kalcit (oftast), men andra avlagringar kan förekomma även lera. Mängden av lera i en ring kan användas för att göra kvalificerade gissningar om nu vått eller torrt det kan ha varit under utveckling i stalagmiter. Ju mer lera i en ring, det torrare klimatet varit under en viss period. Stalagmiter är också otroligt sköra formationer som kan störas av något så oskyldigt som att röra vid dem. Av denna anledning är de i allmänhet skyddade enligt lag från all inblandning.

    
    Copyright © 2011 give2all.org