välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

om växter och djur i öknen

Postad av : Stefan Svensson

Växter från kaktusar till vilda blommor växa i öknen, och många djur överleva extrema förhållanden. I Nordamerika ökenklimat täcka en stor del av sydvästra USA, som stöder ett antal djur-och växtarter. Växter i öknen har anpassat sig till den torra värmen genom att lagra vatten, växande långa rötter och vistas vilande när lite eller inget vatten finns. Öken-bostad djur undvika extrema temperaturer genom att vara aktiv endast vid skymning och gryning, är nattaktiva, flyttar till högre höjder under sommaren eller bor stor del av tiden i underjordiska grottor.

Kaktusar

Saguaro kaktusen finns i Kalifornien och Arizona, den växer så högt som 50 meter och kan leva i över 200 år. Så många som ett dussin arter av fikonkaktus växa i sydväst, med dess frukt som ger näring för många djur som Javelina. Tunnan kaktusen växer upp till 12 meter höga och är skyddad av ett flertal vassa taggar. Igelkotten kaktus är mindre, och dess blommor är beroende av kolibrier på pollinering.

Vilda blommor

Öknen pensel kan växa så högt som 16 inches och blommor från april till augusti. Den gula beeplant, som är attraktiv för bin, har använts av indianer som en källa till vitamin A och kalcium. Spöket blomman fått sitt namn eftersom man kan nästan se genom sina kronblad. Dogbane och spikklubba är två giftiga vilda blommor i öknen. Andra Wildflower arter som ger öknen liv med sina färggranna blommor är: Apache plym, öken cikoria, dyn solros, lurviga tusensköna, öken globemallow, älva, dammvippa, apa blomma och spanska nålar.

Träd

Mesquite trädet är det vanligaste trädet i den nordamerikanska öknen, den kommer i tre typer --- honung, sammet och screwbean Mesquite. Den Mesquite skjul dess blad varje år och bildar en böna pod som människor och djur kan äta. Den taproot av Mesquite kan vara längre än trädets höjd eftersom roten når djupt ner i marken söka efter vatten. Cottonwood träd växer upp till 60 meter lång, och deras närvaro ofta anges närliggande vattendrag till tidig bosättare. Ponderosa tallar typiskt frodas där nederbörden är mindre än 20 inches per år, vissa ponderosas är över 1000 år gamla. Elefanten träd, Kalifornien fläkt palm, Joshua Tree och öken vide växer också i Sydvästra öknar.

Däggdjur

Javelinas, även kallad peccaries, är Amerikas enda inhemska vilda svin. De väger upp till 60 pounds, ha skarpa betar och lever i grupper i öken terräng. Desert rovdjur inkluderar bobcat, grå räv, prärievarg, svarta bär, och till och med jaguar, som har en liten befolkning i södra Arizona. Jackrabbits, pack råttor, känguru råttor och gophers är gemensamma byte för köttätare. De nio-banded bältdjur behov det varma vädret i öknen för att överleva på grund av dess låga andel kroppsfett. Den äter insekter, frukt och grönsaker, och kan simma eller promenera längs botten av vattenförekomster, dess skyddande skal håller den säkert när han blir attackerad

Reptiler

Den sju fot lång västra Diamondback skallerorm är en giftig reptil. som äter råttor, möss och ekorrar i öknen. Kungsörnar och Roadrunners lever på dessa ormar. Den Gilaödla är en giftig öken ödla, dess körtlar tillåta toxiner att flöda in i ödlan mun eftersom det tuggar sitt byte. Chuckwallas, leguaner, collared ödlor och behornade ödlor lever i öknen också. Öknen sköldpadda, en växtätande reptil, inte kan simma, det bara går till vatten att dricka och tillbringar merparten av sin tid under jord.

    
    Copyright © 2011 give2all.org