välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur är blixten bildas?

Postad av : Annika Hultén

Moln debiteras

Lightning är en av de mest missförstådda naturkatastrofer runt och också en av de mest attraktiva, vilket är varför så många människor ställer frågan: hur är blixten bildas? Det finns fortfarande en viss oenighet i exakt hur det händer, men följande är den mest rimliga och accepterad förklaring. Det hela börjar med moln som är elektriskt bli debiteras. Moln själva är gjorda av avdunstat vatten partiklar som börjar kondensera igen. Det innebär att tyngre vatten partiklar och även partiklar is kvar på nedre delarna av molnet, medan nyligen indunstas partiklar stiga till toppen. Eftersom dessa partiklar stiga och driva igenom molnet för att komma till toppen, kolliderar de med tätare vattenmolekyler i botten. Detta orsakar elektroner för att få knackade bort och ansamlas i botten av molnet. Den nu-positiva vatten partiklar stiga till toppen, vilket skapar en elektrisk laddning i molnet.

Air joniseras

Denna elektriska laddningen kan så småningom bli så stark att den pressar elektroner på jordens yta längre ner, som en magnet skulle driva bort en annan magnet om de två polerna är vända mot varandra. Nu håller den nedre halvan av den elektriska laddade moln en negativ laddning, och upp på jorden har en starkare positiv laddning. Scenen är satt för lightning att inträffa, då det nu finns en elektrisk laddning mellan moln och jord.

Lightning Forms

För att neutralisera de avgifter på båda ändarna, börjar luften att bryta ner och form en väg genom vilken positiva joner och elektroner kan färdas. Positiva joner kommer att vilja nå molnet så att den elektriska laddningen blir det neutraliseras, och elektroner kommer att göra samma sak med jorden. Ett alternativ är första bildas genom joniserad luft mellan moln och jorden. Damm och objekt som får vara i luften kommer att tvinga luften att bryta ner snabbt, så vägen är inte alltid direkt från molnet mot jorden. När den bildats, resor elektricitet genom det i form av ett blixtnedslag. Eftersom vägen är inte rak, har blixten ofta många bågar och sällan reser i en rak linje. När blixten har neutraliserat luften, moln, och jorden, kommer det att slå på nytt. Ibland tar det mer än en strejk på olika platser för att göra detta. Det kallas åskväder.

    Previous:nothing
    Next:Hur slåss spindlar?
    
    Copyright © 2011 give2all.org