välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är täljsten?

Postad av : Jan-Olof Stoor

Täljsten är en speciell typ av sten som har använts i sniderier i många år. Det har också haft många andra användningsområden också. Täljsten är rikt på olika mineraler och är en mjuk bergart, som gör det så bra för carving och skulptera. Täljsten blir mer reglerad nyligen, men det är fortfarande en allmänt använd material

Minerals

Täljsten är huvudsakligen består av mineralet talk, som är hydratiserat magnesiumsilikat. En annan mineral som täljstenen består av, men i mindre mängder än talk, är magnesium.

Produktion

Täljsten produceras naturligt i de punkter där en tektonisk platta hamnat under en annan. Här, en blandning av värme och tryck i kombination med olika vätskor, förändringar metamorfa bergarter i täljsten.

Carvings

Täljsten är en mjuk sten som är perfekta för carving. Det har använts i Indien för att skapa skulpturer och även Hoysala imperiet tempel. Indianer huggen rökpipor ur dem, och kinesiska konstnärer som ofta används täljsten för sina hantverk.

Märkning

Täljsten används ofta som en markör av svetsare och metallarbetare. Orsaken är att det har en hög tolerans mot värme och kommer inte få brännas bort när metallen är härdat.

Varning

Täljsten är populär runt om i världen, men produktionen börjar bli problematisk. I Indien har Utvinning av denna sten bli mycket farlig för den lokala tigrar, som har orsakat miljögrupper att agera ut mot efterfrågan på stenen.

    Previous:nothing
    Next:hur du gör din egen batteri
    
    Copyright © 2011 give2all.org