välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

beskrivning av en Likriktardiod

Postad av : Annika Hultén

Växelström (AC) är den primära kraftkällan i de flesta hem och företag. Men mest moderna, och alla digitala, enheter kräver likström (DC) vid något tillfälle i deras verksamhet. Växelström kan ändras i spänning genom transformatorer, kan det dock bara omvandlas till likström med hjälp av likriktare och deras viktigaste spelare. Likriktardioder

Du behöver:
testpersonen
. Skiss papper.
Dator skrivare.
Stor plywoodskiva.
Craft skum.
Craft kniv.
Tacky hantverk lim.
Silvertejp.

Grundläggande Diode Operation

dioder halvledarkomponenter att styra riktningen på elektriska flöde i en krets. Dioder har en positivt laddad anod och en negativt laddad katod. När en positiv spänning ansluts till anoden, elektrisk ström passerar genom dioden och ut katoden. Denna åtgärd är "framåt partiskhet. " Men när positiv spänning ansluts till katoden, dioden blockerar strömmen. Denna åtgärd är "backförspänning. " Denna grundläggande princip för diod operation gör dem väl lämpade för användning i likriktare.

Grundläggande Likriktare Operation

AC's spänning kontinuerligt ändras från positivt till negativt sedan tillbaka igen, vilket gör att elektrisk ström att flöda i två leder också, bildar de ett slags kontinuerlig våg. Men DC apparater behöver ström kvar på en kontinuerlig spänning nivå och har ström i endast en riktning som en rak linje. Processen att omvandla AC våg till en DC rak linje är rättelse, vilket bokstavligen betyder att uttrycka det rakt. Förmågan av dioder för att nuvarande endast kan flöda i en riktning är nyckeln till driften av samtliga likriktare.

Typer av Likriktare

Det finns två grundläggande typer av likriktare: halvvågslikriktare och full likriktare våg. Halvvågsavstämd likriktare, som namnet antyder konvertera hälften av AC våg att DC med så få som en enda diod. Full våg likriktare konvertera hela AC våg och kan använda så få som två dioder. Det finns varianter på båda dessa typer av likriktare som hela vågen likriktarbrygga, som använder fyra dioder.

Halvvågsavstämd Likriktare

I en enkel halvvågsavstämd likriktare ger dioden den positiva halvan av vågen att passera igenom den. När vågen når sin negativa hälften, vänder den nuvarande och den dioden block som portion. Detta skapar ett slags på och utanför mönster där den positiva delen har strömmen men det finns ingen under den tid det tar för negativa hälften av vågen att passera. Andra typer av enheter, t. ex. kondensatorer, kan hjälpa genomsnitt ut det här, dock för många typer av enheter är detta tillräckligt rättelse.

Full Wave Likriktare

I ett enkelt full våg likriktare, två dioder och en center- knackade transformator bildar kretsen. När den positiva halvan av AC vågen passerar, gör en diod ström precis som i en halvvågsavstämd likriktare. Men när andra halvan av vågen passerar, färdas genom den andra diod i en omvänd polaritet. På detta sätt har både positiva och negativa halvorna av AC våg rättas till, och tillsammans, ger kontinuerlig ström.

Special Purpose likriktardioder

Tekniskt sett är en Likriktardiod någon diod användas i en likriktare krets. De flesta dioder för användning i applikationer makt rättelse är inget mer än vanligt byta dioder. Det finns dock dioder gjorda speciellt för användning i likriktare som måste omvandla stora mängder energi. Dessa likriktardioder, som också kallas makt dioder är det i huvudsak bara enkla att byta dioder, men de har en mycket mer robust och kraftig konstruktion än standard dioder för att hantera mycket tyngre arbetsbörda.

    Previous:nothing
    Next:torskfisket i Norge
    utvalda artiklar
      
      Copyright © 2011 give2all.org