välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

de fem klasserna av tagghudingar

Postad av : Annika Hultén

Echinodermata hänvisar till en fylum av marint liv som delar några gemensamma nämnare. Namnet för detta fylum kommer från en grekisk term som betyder "taggiga huden. "Tagghudingar funktionen radiella symmetrin, vilket innebär att deras bihang stråla utåt från en central plats på kroppen. I många tagghudingar, det bihang förekomma i multiplar av fem. Tagghudingar har en vatten kärlsystemet och gälar hud som hanterar avfallet. Medan tagghudingar har en mun , magtarmkanal och anus, de har inte huvuden eller hjärnor. Tagghudingar är indelade i fem olika klasser.

Asteroidea

Asteroidea klass tagghudingar består av sjöstjärnor, även känd som sjöstjärnor. Sjöstjärna lever bland korallrev, liksom på sand och nära klippor. När skadade kan sjöstjärna återskapa skadade lemmar. Denna förnyelse sker långsamt, ibland upp till ett år för lem för att helt återvända, enligt Starfish. ch webbplats. Denna förnyelse kan ibland orsaka en sjöstjärna att ha ett antal lemmar som inte är en multipel av fem.

Sjöstjärnor har en mun och anus på undersidan, med ovansida brukar visa ljusa färger. Sjöstjärna äta genom att projicera sin mage utåt över sitt byte, sedan kondensera bytet med magsafter innan suger magen tillbaka inVissa sjöstjärna är köttätande, och deras typiska bytesdjur innehåller svampar och blötdjur. Andra sjöstjärna är asätare eller specialiserade matare. Vissa sjöstjärnor, såsom kronan-of-taggar sjöstjärnor, är giftiga och kan skada människor vid beröring eller trampa på den.

Ophiuroidea

Ormstjärnor falla i den klass tagghudingar kallas Ophiuroidea. Dessa marina ryggradslösa djur ingår korg stjärnor och stjärnor orm. Korg stjärnor har en nästan röksvamp utseende, med flera grenar på armar som fångar plankton. Serpent stjärnor linda upp att hänga på grenar under vattnet. Ormstjärnor har radiella symmetri och fem armar.

Istället för att ha ett anus och mun, ormstjärnor har bara en mun. Den mun, som ligger på undersidan utsöndrar avfall som produceras av spröda stjärnan. Kroppen skiva av ormstjärnor har flera slits i botten av varje sida av varje arm, som används för andning och fortplantning.

Echinoidea

Echinoidea eller sjöborrar, har radiella symmetrin, en extern chitinous skelett och en central käke med tänder, känd som Aristoteles lykta, enligt Starfish. ch. Anus av sjöborrar ligger på ovansidan. Vissa sjöborrar har en kloak som sträcker ut ur anus att utsöndra avfall. Sjöborrar flytta med hjälp av en slang fot som sträcker sig till att dra urchin längs. Vissa sjöborrar också använda sina ryggar för att hjälpa till med rörelse.

HOLOTHUROIDEA

HOLOTHUROIDEA, känd som sjögurkor, saknar den radiella symmetrin i andra tagghudingar. Dessa varelser är långa och rörformiga, med en mun vid ena änden och ett anus i andra änden. Mynningen av sjögurkor funktioner tentakler som hjälper dem att hämta mat. Sjögurkor regenerera saknade kroppsdelar snabbt, enligt Starfish. ch.

Crinoidea

Feather stjärnor bildar klass tagghudingar kallas Crinoidea. Feather stjärnor kan ha så få som fem armar, så kallade pinnules, eller drygt 200. Dessa varelser skiljer sig från sjöstjärnor i att deras pinnules är fjäder-liknande medan deras kroppar är skålformat. Den pinnules av fjäder stjärnor har en klibbig beläggning, som de använder för att fånga byten.

På undersidan av fjäder stjärnor är bihang kallas cirri. Cirri hjälpa fjäder stjärnorna hålla sig till korallrev och svampar. Feather stjärnor är mestadels nattaktiva. Under dagen hänga de på klippor med sina pinnules böjt.

    Previous:nothing
    Next:hur man beräknar utväxling
    
    Copyright © 2011 give2all.org