välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur bygger getingar nässelfeber?

Postad av : Charlotte Wannberg

Getingar är civilingenjörer i insekternas värld. Med enkla träfibrer att göra en pappersmassa, dessa insekter skapa komplexa strukturer som fungerar som både hemmamarknaden och plantskola. Varje geting bygger tunna pappersark för att skapa den inre cellerna eller det yttersta skiktet på den bikupa, turas på detta arbete tills den är klar

modeller

Vid konstruktion av en geting bikupa beror till stor del på vilken art av geting som skapar den. Papper getingar brukar bygga platta, breda nässelutslag som endast är en cell djup och öppen för luften, ofta avbrytas av endast en tunn tråd på baksidan av bikupa. Gula jackor bygga kupor i lager med en täckande omkring dem. Hornets, den största medlemmarna i familjen geting, föredrar för att bygga stora, äggformade bon med flera lager inuti med en ingång i botten.

Material

Det material som getingar använda för att bygga ett bo är bedrägligt enkel. De getingar först hitta död ved som kan användas som byggnadsmaterial. De biter då träets yta för att avlägsna fibrer från den. Dessa fibrer är sedan tuggas i fina bitar och kombineras med en klibbig saliv. Det geting då kommer att utgöra en boll av "papper" gjort av denna kombination.

Construction

När de återvänder till kupan, använder geting dess mun och ben för att placera papper och bildar kanterna på kupan. Papperet kommer så småningom torkar och blir hård och styv. Eftersom varje ny cell läggs till kanten av avvecklingen, växer det utåt. Vissa arter ska bygga till en viss punkt, sedan bildar ett annat lager under den första och fortsätta denna process för att producera ett bo med flera lager. Dessa arter täcker ofta hela kupan med ett skyddande skal av papper, vilket gör att avvecklingen vattentät.

Läge

Papper getingar brukar bygga sina bikupor under takfoten av hus och byggnader, lister rock och andra områden som skyddas från element. Eftersom de är öppna för inslag, pappers geting bikupor vänd nedåt för att bringa någon vatten från regn som kan slå i kupan. Gul jacka bikuporna är vanligt förekommande i övergivna djur hålor i träd och inne vindar och hålrum vägg. Hornet bikupor tenderar att vara placerade på avstånd från mänskliga bosättningar i den öppna, i träd som ligger i fält och skogar.

Använd

The Hive är konstruerad främst för att lagra mat och ge en plats för drottningen att lägga ägg. Hon kommer att lägga ett ägg i varje cell i kupan. Varje ägg kommer så småningom kläcks och larverna kommer att växa i cellerna, som matas av sjuksköterska getingar. Så småningom unga getingar kommer växa upp och lämna cellerna, vilket gör att drottningen att lägga ägg annan i dem.

    
    Copyright © 2011 give2all.org