välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur hjälper växter djur överleva?

Postad av : Valon Istrefi

Under miljontals år har djuren utvecklats till att bli åtminstone delvis beroende av växter. I de flesta fall innebär detta beroende spridning i ekosystemet av gaser eller näringsämnen betydelse för att processen med andning eller ämnesomsättning. Men i vissa extrema fall, växter och djur lever faktiskt tillsammans i en form av positiva symbios

Evolution

Växter har blivit en integrerad del av miljön. De började utvecklas ungefär 500 miljoner år sedan och har uppnått funktioner såsom kärlsystemet och reproduktion av pollinering. Djur, också har utvecklats tillsammans med växter, som bildar en tät relation som har gjort ett beroende av andra. Detta förhållande liknar det sätt på vilket en människa par långsamt integrerar --- samgående sin ekonomi och sina personliga liv --- tills de är så invecklade att bryta detta sammanhang skulle vara besvärliga omständigheter.

Metabolism

flödet av energi i ett ekosystem börjar med organismer som kallas producenter, av vilka växter ingår. Producenterna kan tillverka sin egen mat. Växter får energi från fotosyntesen, som omvandlar solljus till kemisk energi i socker och kolhydrater. Växter är sedan äts av konsumenter som växtätare och allätare av energi, och beroende på de särskilda ekosystem, kan konsumenterna sedan bli jagad och uppäten av sekundära konsumenter som rovdjur och andra allätare. Detta livsmedelskedjan kan inte sträcka på obestämd tid, men eftersom bara en bråkdel av de ursprungligen producerad energi fångas upp av varje efterföljande organism. Resten försvinner som värme.

Respiration

Alla fotosyntetiska organismer använder koldioxid i deras metaboliska processen och producerar syre som en biprodukt. För andra organismer som är beroende av cellandningen, är det tvärtom: syre används i metaboliska processen, och koldioxid frigörs som en biprodukt. Växter och djur processer kompletterar varandra. Det anses allmänt att när bara encelliga organismer på jorden, producerade fotosyntetiska cyanobakterier mesta av syret i atmosfären genom att helt enkelt ge bort det som en biprodukt.

Pollinering

Nyttiga symbios är vanliga mellan insekter och fåglar och blommande växter. I utbyte mot söt nektar, djur plocka upp pollen, oftast utan deras vetskap eller någon ansträngning, och placera det i hela miljön. Från en växt perspektiv är det oftast bättre att förlita sig på djur i pollinering än vinden. Vissa växter har utvecklats speciella strukturer --- t. ex. skorstenar --- där pollen kan endast nås genom en viss proposition stor som en kolibri. Ljusa färger och ovanliga kronblad är till hjälp för att locka pollinatörer, som själva ofta har utvecklats särskilda organ för att fånga pollen eller översiktlig förmåga att bedöma mängden socker inuti nektar.

Andra symbios

myrmecophyte är en växt som är ett speciellt organ som myror lever. Denna fördelaktiga relationer kan myran att försvara anläggningen, och i gengäld anläggningen erbjuder insekterna skydd. Vissa arter av piper anläggningar har ett liknande förhållande som erbjuder myror mat i utbyte mot försvar (vilket även gäller för bullthorn och visslande akacior tagg), och låta deras frukt som distribueras av fladdermöss och andra fåglar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org