välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

användning av radioisotoper inom kol dating

Postad av : Stefan Svensson

Upptäckten av Radiocarbon datering resulterade från studier av radioaktiva isotoper i 1930-talet och 1940-talet. Metoden för Radiocarbon datering själv är en produkt av forskning vid University of Chicago av JR Arnold och WF Libby. Det revolutionerat den arkeologi, som radiokoldatering dating som ett medel för absolut datering av arkeologiska fyndigheter. Även förfining av tekniken har skett sedan 1950-talet, är den grundläggande vetenskapen om Radiocarbon datering stort sett oförändrat.

Radioisotoper

Isotoper är olika typer av atomer av samma grundämne, såsom isotoper av grundämnet kol till radiokoldatering dating. Atomer med instabila atomkärnor sägs vara radioaktiva. Instabiliteten i kärnan får den att förlora neutroner som avger radioaktiv energi. Således instabila isotoper är radioaktiva isotoper eller radioisotoper. Isotoper är märkta med namnet på elementet, ett bindestreck och massa nummer (antalet protoner och neutroner i en atomkärna). Till exempel är den radioaktiva isotopen kol för kol-14.

Carbon Isotoper

Carbon är den primära element i alla växter och djur på jorden. Varje atom av kol har tre isotoper (kol-12, koldioxid-13 och kol-14). Kol-12 och kol-13 är stabila, men kol-14 är instabil (radioaktiv). Kol-14 är produkten av effekten av solstrålningen på atmosfäriskt kväve. Det är förhållandet mellan stabila kol-12 till instabila kol-14 som används för radiokoldatering dating. Växter binder koldioxid-14 genom fotosyntes, och djur förvärva kol-14 genom att äta växter eller djur som ätit växter.

Radiocarbon Dating

Växter och djur tar upp koldioxid under sin livscykel, och medan levande, är förhållandet mellan kol-12 och kol-14 liknande den i atmosfären. När den dör, avslutar sin vävnader absorbera kol-14 börjar radioaktivt sönderfall av kol-14 och förhållandet blir olika i atmosfären. Det är känt att kol-14 har en halveringstid på 5. 730 år. Detta innebär att hälften av kol-14 isotopen sönderfaller vart 5. 730 år i döda växt-eller djurvävnad. Den radiokoldatering ålder av en växt eller djur prov kan bestämmas genom att mäta förhållandet mellan kol-12 på de återstående radioaktiviteten av kol-14. Denna typ av dating kan endast användas för prover under cirka 50. 000 år gammal, när mängden kol-14 blir för liten att mäta.

Noggrannhet

Den har blivit känt att vissa händelser genom tiden har förändrat förhållandet mellan kol-12 och kol-14 i atmosfären. Allt eftersom mer data har erhållits, kurvan används för att datera Radiocarbon prover förfinats för att göra datum mer exakt. Noggrannheten i datumen är också en produkt av integritet daterad prover, och radiokoldatering datum noggrannhet kan variera med en felmarginal på 80 till 200 år eller mer. Eftersom atombomben tester sedan 1950 har kraftigt förändrad mängden kol-14 i atmosfären, är radiokoldatering datum brukar anges som år före 1950. Dessutom, med tanke på felmarginalen, Radiocarbon dating inte fungerar bra för material med en ålder under de senaste 300 åren. AMS (Accelerator masspektrometri), en nyare radiokolmätningar metod, är mer sofistikerad och mer exakt. AMS datum kan också härledas från mindre prov.

    
    Copyright © 2011 give2all.org