välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad kan du lära av DNA-fingeravtryck?

Postad av : Stefan Svensson

DNA-fingeravtryck-även kallat DNA-profilering eller DNA-analys-är läsandet sekvenser av individens DNA. Merparten av tiden korta sekvenser läses att identifiera en person, men forskarna kan också lära sig mycket mer om en persons fysiska permutationer genom att läsa av mer av den DNA

Du behöver:. .
Balans
Mätglas.
Räknare.

Identifiering

Den vanligaste användningen av DNA-analys, som används i kriminalteknik fall och tester faderskap, är att helt enkelt identifiera en enskild person. Alla människor har 99,9 procent samma DNA men kan skilja i vissa sekvenser separeras endast släktskap. Även enäggstvillingar har subtila skillnader. Genom att jämföra DNA-kod, kan en match identifieras inom alla sannolika sannolikhet.

Proteiner

Syftet med DNA är att koden för proteiner. När man pratar om något som "de feta genen," de egentligen talar om en lång sekvens av DNA som kodar för ett protein funktion, vilket är att erbjuda strukturellt stöd eller underlätta kemiska reaktioner, bara för att nämna några. Funktionen kan ibland motstå enkelt upptäcka, särskilt om ett protein inte direkt översätta till en självklar funktion eller bara fungerar tillsammans med andra proteiner. Är

Egenskaper

Om ett protein monteras direkt från DNA, då forskare kan analysera DNA för att upptäcka egenskaper och funktioner som proteiner förmedla. De flesta människor tänker på gener som koden som översätter till egenskaper, inbegripet ögonfärg eller benstomme, men det finns mycket mer att göra. Till exempel, mag-enzymer som bryter ned vissa livsmedel är också viktigt att proteiners funktion. Så är de molekyler som kontraktet muskler. Eventuella interna eller cellulära egenskaper som härrör från DNA kan upptäckas från DNA-analys, så länge forskaren kan pussla ihop de egenskaper från kod.

Avvikelser och sjukdomar

Forskare kan också upptäcka en abnormitet i DNA som leder till en onormal funktion av proteinet. Eftersom DNA-koden yttrar sig som en serie av molekyler, måste forskarna jämföra onormala koden till en normal funktion eller andra onormala kod. Ibland kan en individ måste ärva två dominerande gener innan abnormitet presenterar sig. Vissa gener kan också främja sannolikheten för sjukdomen också.

Begränsningar

En DNA-analys kan inte säga något som har hänt genom erfarenhet, främst i hjärnan, som är så anpassningsbar att den är avsedd att utvecklas väl bortom kod av DNA. Det kan inte heller alltid förutsäga exakt drabbats av en sjukdom som skulle visa sig från DNA.

    
    Copyright © 2011 give2all.org