välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

inhemska växter i våtmarker

Postad av : Annika Hultén

Våtmarker är områden där mättnad med vatten är den dominerande egenskap av marken. De finns på alla kontinenter utom Antarktis. Våtmarker varierar i olika typer av mark, topografi, vattenkemi, klimat och andra faktorer. Många djur är beroende av våtmarker för husrum och mat. Det finns flera typer av växter som är inhemska på våtmarker och inte hittar någon annanstans.

Kaveldun

bredkaveldun (Typha latifolia) är förmodligen en av de mest kända växter infödda till våtmarker. Det är skilda i sina fysiska egenskaper. De växer i täta grupper. De är långa och höga med en brun flaska högst upp. De kan växa så högt som 10 meter. Kaveldun har många användningsområden för djur och människor. Kanada gäss, damm sniglar och bisamråttor lever på dem. Flera typer av fåglar, tvättbjörnar, paddor, bullfrogs, ormar och mindre varelser, som skalbaggar och fästingar, kaveldun använda som skydd. Människor plantera dem att fungera som erosion hinder. De används också i blomsterdekorationer. Många våtmarksväxter är mycket känsliga för föroreningar som orsakas av avrinning från industriavfall men kaveldun är en av de mest motståndskraftiga typer av vegetation. Det kan tolerera bly, koppar och andra tungmetaller bättre än de flesta våtmarksväxter.

Gemensamma andmat

Vanliga andmat (Lemna minor) flyter på ytan av våtmarker, ibland ge intryck av en grön filt över vattnet. Det är en liten blommande växt och växer mycket snabbt-och på vissa områden kan bli ett problem på grund av dess snabba reproduktion. Grodor, ormar och fiskar använder andmat till lock. Ankor, sniglar sköldpaddor, äta gäss och bävrar andmat. Anläggningen spelar en viktig roll i följd föroreningar från industriellt avfall, kemikalier från jordbruket och andra källor av skadliga produkter. Den andmat absorberar de skadliga nitrater och fosfater från kemikalier, och därigenom bidra rent vatten i våtmarkerna.

Gul Pond-Lily

Den gula damm näckros (Nuphar lutea) är en annan våtmark växt som är lätt att känna igen. Den perenna, även kallad spatterdock, växer under våren och sommaren. Den har stora flytande blad och en lång stjälk toppad med en gul blomma. Bladen är mat och husrum för insekter och fisk. Bladen fungerar även som en täckmantel för alger och små djur. Djur som livnär sig på den gula dammen näckros inkluderar bisamråttor, bäver, ankor trä och Kanada gäss. Människan använda den som en dekorativ växt i bostäder dammar och trädgårdar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org