välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

ångturbin kontra kolv

Postad av : Ulf Friberg

Både turbiner och kolvar kan använda ånga för att generera praktiska energi som kommer till användning i vår vardag, men det sätt på vilket energi kan erhållas från ångturbiner gör dem mer utbredda processen

Ångturbin

En ångturbin är en mekanisk motor som omvandlar värmeenergi av torra, tryckånga som har tagits upp av bränslet till roterande rörelse. Turbinen driver vanligen med en hastighet av tusentals varv per minut.

Pistons

En grundläggande återgående ånglok, å andra sidan, använder trycket av ånga för att flytta en kolven, som glider i en cylinder ungefär som när man en bil använder förbränning av luft och bränsle för att driva kolv och generera energi. Den lågtrycksånga hyrs sedan ut som avgas.

Historia

Någon form av återgående ångmaskinen har använts så långt tillbaka som 17 och 18-talen och senare hjälpte bränsle lok, men ångturbinen var uppfanns först 1884.

Använd

Trots att förbränningsmotorerna är förhärskande idag, ångturbiner används ofta för stora uppgifter som att elektriska generatorer. Moderna ångturbiner är allmänt förekommande, genererar 80 procent av världens el. Kolvar har blivit mindre vanliga i ångmaskiner under det senaste århundradet.

Funktioner

Ångturbiner vanligen har större verkningsgrad och högre effekt /viktförhållande. De är mer bränsleeffektiva vid högre hästkrafter.

    
    Copyright © 2011 give2all.org