välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

historia karyotypering

Postad av : Ulf Friberg

Studier av DNA och dess komponenter började först på 1800-talet, och det var inte förrän 20th century att vetenskapen började utveckla den nödvändiga anordningar för att undersöka DNA, kromosomerna och skillnader mellan människor. En av de viktigaste testerna i denna process är karyotypering. Karyotypering utvecklades efterhand som forskare hittat bättre sätt att studera DNA

Definition

Karyotyping är processen med att undersöka celler test prov och undersöka deras karyotyp, eller arten av deras kromosomer. Detta visar placeringen av kromosomer, sortera dem i par med storlek. Idag karyotypering används för att undersöka genetiska skillnader mellan olika organismer som tillhör samma art men har olika egenskaper. När den uppfanns var dock karyotypering används helt enkelt som en metod att räkna kromosomer.

Test Process

Karyotyping är användbart eftersom det kan utföras på flesta typer av vävnad, inklusive kroppsvätskor, benmärg och moderkakan. Ett prov tas och odlas som en kultur i ett laboratorium. Den växande celler tas och färgas att föra ut sina egenskaper, sedan granskas i mikroskop att fotografier dem med specifika våglängder av ljus. Fotografierna är sedan ordnade efter storlek.

Tidiga studier

I mitten och slutet av 1800-talet, särskilt 1880-talet och på, forskare var medvetna om förekomsten av kromosomer men haft svårt att studera dem på grund av sin extremt lilla storlek. Forskare främst arbetat med växter och små insekter eller larver, men de prover som de tog hade så små kromosom strukturer som granskningen av enskilda kromosomer var omöjligt. Vetenskapen började komma ikapp med processen på 1920-talet.

Hans von Winiwarter

Winiwarter var en vetenskapsman som undersökte normala humana diploida celler för att försöka fastställa antalet kromosomer som människan har. Under hans tid varierade gissningar från 16 till 36. Han använde de mest kraftfulla mikroskop tillgängliga på sin tid i en av de första riktiga karyotypering försök, och räknas som särskilt mellan 46 och 49 kromosomer i sina prover 1912. Han avslutade, felaktigt, att kvinnor hade två X-kromosomer och män hade bara en X-kromosom och ingen Y.

T. S. Painter

T. S. Målare var en annan cytolog som genomförde forskningen ytterligare i slutet av 1920-talet. Han skapade nya karyotypering tekniker med ännu mer noggrann utrustning och cellfärgning metoder. Även om mycket av hans arbete gällde insekter, han arbetade också på människans kromosom och berömda förklarade att, liksom schimpanser, hade människor 48 kromosomer. Det var inte förrän på 1950-talet, då mycket kraftfullare mikroskop skapades, att forskare upptäckt människor faktiskt hade 46 kromosomer. Painter också första förordade XX /XY placering av kvinnliga och manliga kromosomer.

    
    Copyright © 2011 give2all.org