välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

information om Monaro vulkan, Australien

Postad av : Jan-Olof Stoor

Monaro Volcanic-provinsen är ett område på 4. 200 kvadratkilometer i New South Wales, Australien. Det bildades av cirka 20 miljoner år av vulkanisk aktivitet, under vilken åtminstone 630 kubikkilometer lava och andra vulkaniska material utbröt på jordens yta. Vulkanerna har varit utdöd i cirka 34 miljoner år

tektoniska plattor

Området har sitt vulkaniska förflutna för rörligheten för de stora tektoniska plattor som utgör jordskorpan. Australien är på väg norrut till cirka 5 centimeter varje år och cirka 80 miljoner år sedan det enorma krafter som driver denna rörelse öppnat Tasmanhavet. Samma krafter som skapas också bristen inom den jordskorpan som vi kallar vulkaner. Vulkanerna i Monaro området var aktiv mellan cirka 57 och 34 miljoner år sedan.

Vulkanisk aktivitet

Forskning publicerad av Ian Roach i Australian National University, Canberra, och bygger på en studie av stratigrafin (eller skikt av sten) i området, fann att tre olika faser av vulkanisk aktivitet bidrog till bildandet av den vulkaniska landskapet. Inledande aktivitet var hawaiiansk stil, vilket innebär att stora mängder låg viskositet "rinnande" lava flödade över stora delar av landskapet. En andra fas av verksamhet vulkanen betydligt tjockare ankaramite lava, som tenderade att deponeras i närheten av vulkaniska ventilerna. En tredje fas, huvudsakligen bestående av Strombolian, eller låg nivå, verksamhet, deponeras ytterligare ett lager av lava in i landskapet.

Erosion

I de 34 miljoner år sedan nedfallet av de senaste flöden, vind och Vädret har minskat mycket av lava bort. Monaro Volcanic-provinsen står på en stor östra Australien vattendelare, separera avrinningsområde Murrumbidgee floden (flödande inre i riktning mot nordväst) från den i Snowy River (flödande söderut till kusten). Med tiden har det strömmande vattnet skär stora snitt i landskapet, avslöja stenar som hade på ytan innan den vulkanisk aktivitet. I vissa områden har mellan 300 och 600 meter av materialet tagits bort.

Volcanic Funktioner

Trots erosion, många vulkaniska funktioner överleva fortfarande i området. Bland de mest framträdande av dessa är bröderna, en liten serie av vulkanisk plugg som stod omkring 600 meter högre än det omgivande landskapet. De är resterna av lava som kyls och härdas samtidigt i vulkan s vent, och avslöjades som det omgivande berget var eroderat bort. Stor del av området består av resterna av basalt lavaflödet, som ibland tar en columnar form. Tillfällig närvaro av kudde basalt visar att åtminstone några av lavan rann ut i vattendrag.

bauxitbrytning

basalt stenar som kastas upp av vulkanerna har lämnat Monaro området ett potentiellt rikt arv. Under 2008 erhöll australiska bauxitbrytning företag Volcan Holdings tillstånd för prospektering efter bauxit insättningar i ett 3. 500 kvadratkilometer stort område söder om staden Cooma. Bauxit är en viktig ingrediens i tillverkningen av aluminium. Områdets närhet till stora makt och vattenkällor gör det till en utmärkt kandidat för denna typ av utveckling, och företaget hoppas att hitta stora fyndigheter av hög kvalitet bauxit att kan brytas relativt enkelt.

    
    Copyright © 2011 give2all.org