välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur kallt är det bentiska zonen?

Postad av : Magnus Ekblad

Den bentiska zonen hänvisar till allt som sker på undersidan av varje sammanslutning av färsk eller saltvatten. Det finns fyra bentiska zoner, hadal, abyssala, bathyal och flodmynning eller nearshore, alla med olika temperaturer

Betydelse

Bentiska zoner används för att beskriva livsmiljöerna för olika varelser och växtlivet eller bottenfauna, som finns i varje. De varierar kraftigt efter plats, djup och strukturella egenskaper.

Hadal

hadal zon, som omfattar djuphaven diken, är det djupaste och definieras som något på ett djup av över 6000 meter. På detta djup temperaturen varierar från 1,0 till 2,5 grader Celsius. Den djupaste är Marianergraven, på ett djup av 10. 998 m.

abyssala

abyssala zonen är 2 till 6000 m djup och har en temperatur på 3-4 grader Celsius. Ett undantag är områden nära oceanisk åsen sortiment, en bergskedja som går genom världshaven. I dessa områden gushes varmvatten ut från hydrotermiska skorstenar på 300-400 grader, men temperaturen ändå aldrig stiger över 3-4 grader Celsius.

Bathyal

bathyal zonen är 200 till 2000 m under vattenytan. Den har en temperatur på ca 5 grader.

Flodmynning

flodmynning zoner är närmast ytan och slutet på 200 m. Men i dessa områden, även i tropiska områden, stiger temperaturen sällan över 1,9 grader Celsius.

    
    Copyright © 2011 give2all.org