välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

livscykel lila sjöborre

Postad av : Jeanette Morales

Strongylocentrotus purpuratus, den lila sjöborre, anses vara en delikatess i vissa länder. Likt de flesta tagghudingar, kommer den lila sjöborre genomgår flera förändringar i sitt liv, från fritt flytande ägg till djurplankton, tills slutligen blir det att känna igen som en sjöborre. Endast en liten andel av sjöborrar överleva till vuxen ålder

Morula

Lila sjöborrar är massa lekmogna fiskar, vilket innebär att kvinnliga sjöborrar släppa flera miljoner små, gelé belagda ägg på en gång. De är externa gödselmedel. Både ägg och spermier släpps från fem gonader som är på sidan av munnen. När ett ägg befruktas av spermier, dess kuvert ökar i storlek, och den börjar dela sig.

Blastula

Som Jean-Marie Cavanihac förklarar i Mikroskopi Storbritannien, efter cirka sex divisioner inom 2 till 3 timmar, en cilierade larv, kallad blastulum, luckor från ägg membranet. Blastula är en av de små djur som utgör djurplankton.

Gastrula

anus är den första fullt utvecklade organ för att visas på sjöborre larver. Därefter visas munnen i andra änden av tarmen. Detta kallas gastrulastadium.

Pluteus

Om en vecka efter gastula scenen börjar skelettet att visas och två långa muntliga vapen för att trycka mat i munnen bildas, förstärks av interna kalkhaltig stavar. Larven liknar nu en pil och livnär sig på encelliga alger. Detta larvstadiet kallas pluteus.

Vuxen

Om en månad in i Pluteus scenen, larven sjunker till havsbottnen för en metamorfos. Det kommer att dyka upp med alla funktioner i den vuxna, men kommer att fortsätta att växa i storlek för de närmaste åren. Enligt Enchanted Learning, växer den lila sjöborre från befruktning till en reproduktiv vuxen inom 2 till 5 år.

    
    Copyright © 2011 give2all.org