välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vikten av autoklav

Postad av : Ulf Friberg

Den ökande oro för hälsa, säkerhet och hygien krävde uppfinningen av olika former av sterilisering. En betydande sätt att sterilisering är autoklaven, som används för sterilisering alla typer av medicinsk och laboratorieinstrument före användning. Det används också för att göra alla biologiskt ämnen och smittfarligt avfall steril före bortskaffande

Vad är en autoklav?

Autoklaven uppfanns av Charles Chamberland 1879. Den är designad utifrån principen om en tryckkokare, med hjälp av övermättad ånga under tryck för sterilisering. Kroppen av en autoklav är gjord av stål. Det tål stort tryck och hög temperatur. En enkel autoklav är försedd med en ventil så att inneluften fly medan kammaren fylls med överhettad ånga. Det är också försedd med termometer och manometer för att övervaka temperaturen och trycket i autoklav kammaren. Är dock mer tekniskt avancerade versioner av ånga autoklaver också med vakuumpumpar.

Funktionsprincip

autoklav använder ånga under tryck som en sterilisering för att döda mikroorganismer. När autoklav är packad och klar, det är påslagen. När vattnet inne i autoklaven kammaren börjar koka, börjar ånga för att fylla upp i kammaren. Eftersom fler och fler ånga genereras, orsakar det luften inne i kammaren att evakuera från ventilen. Så småningom hela autoklav kammaren är fylld med övermättad ånga. Ånga under tryck uppnår mycket högre temperatur än under normala förhållanden, och detta ökar dess sterilisering förmåga och dess genomslag makt.

Vanliga operativa Inställningar

Den tid som krävs för att döda en viss mängd mikrobiellt befolkning är känd som termisk död tid (TDT). Ökad temperatur minskar TDT, medan lägre temperatur i autoklav kammaren ökar TDT. Vanligtvis är en kortare TDT föredra, vilket innebär att temperaturen uppnås måste vara mycket hög. Men TDT ökar för större laster av material som behöver sterilisering. Därför TDT beror på temperatur, tryck samt lasten belopp. Vanligtvis 121 u00BA C och 15 PSI tryck är anställd. Men om lasten är mindre, 115 u00BA C och 10 PSI tryck krävs. Om lasten är högre, 132 u00BA C och 27 PSI tryck är ofta nödvändiga.

Effektivitet

övermättad ånga som används för sterilisering i autoklav ger en snabbare uppvärmning och djupare penetration av ånga. Den dödar mikroorganismer på grund av koagulering av viktiga proteiner och enzymer i sin kropp. Det kan döda alla former av mikroorganismer, inklusive protozoer, bakterier, svampar, alger och även virus. Fuktig värme kan även tränga igenom den mikrobiella sporer som är resistenta mot alla andra former av sterilisering agenter och döda dem.

Använder

En autoklav används på sjukhus för att sterilisera kirurgiska instrument, dressingar och även innan du kasserar Giftiga eller smittsamma medicinsk avfall. Tatuerare och hud-piercing kliniker använder också en autoklav för att förhindra att infektioner sprids genom sprutor som används för piercing. Autoklav används också vid tillverkning av färgämnen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org