välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

en typisk växt cell struktur

Postad av : Magnus Ekblad

Växtceller är mycket komplexa med ett stort antal strukturer och delar. De liknar djurceller, som båda utvecklats från encelliga organismer. Dock har växter valt en annan utvecklingsväg sedan divergerande, och nu är det många viktiga skillnader mellan dessa två

yttre membran och Wall

växtceller innehåller ett extra lager av stöd och struktur som de flesta andra organismer inte har ringt cellväggen. Det är ett styvt membran tillverkade av cellulosafiber. Inne i väggen är ett halvgenomträngligt cellmembranet gjorda av proteiner och lipider som gör att vissa ämnen att passera in i cellen och underlättar kontakten med omvärlden.

Nucleus

I mitten av cellen är en kärna som innehåller DNA från vilka proteiner som syntetiseras. Den del av kompletterande DNA som kommer att skapa de nödvändiga proteinet finns och sedan "läsa av". Runt hela kärna är en kärna membran. Detta membran går sönder under celldelningen så att dubbla DNA kan delas isär.

Cytoplasma

Mellan cellmembranet och cellkärnan är den halvflytande interiör kallade cytoplasman. Cytoplasma innehåller organeller, som är något motsvarande organ i kroppen genom att de utför särskilda funktioner som är sammanbyggda till en väl fungerande hela cellen. En viktig del av cytoplasman är vacuole, som arbetar för att behålla formen på cellen.

Organeller

finns flera enskilda organeller i cellen. Golgi kropp paket kolhydrater och proteiner för export från cellen. Mitokondrien formulerar ATP, vilket är en viktig molekyl i produktionen av energi. Det endoplasmatiska retikulet innehåller två typer, den grova slaget är översållad med ribosomer att syntetisera proteiner, och den släta slag hjälper till att producera eller smälta lipider och proteiner membran. Både transport av material genom cellerna.

Plastider

växtceller innehåller också viktiga metaboliska organeller kallade plastider. Ett av dessa plastider är kloroplasttransitpeptidsekvens, som innehåller travar av thylakoid membran där pigment samla ljus för fotosyntesen. Huvudsakliga funktion kloroplasttransitpeptidsekvens är att omvandla denna ljusenergi till kemisk energi i form av kolhydrater. Chromoplasts är platser för pigment syntes och lagring. Leucoplasts, som också kan ta form som en amyloplast eller elaioplast beroende på cellen, syntetisera eller lagra en mängd föreningar såsom stärkelse och lipider.

    
    Copyright © 2011 give2all.org