välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man utformar en imaginär ekosystem

Postad av : Annika Hultén

Ekosystem är komplexa och består av både abiotiska (icke levande) och biotiska (levande) faktorer. Skapa en hypotetisk, imaginära ekosystem är ofta det bästa sättet att bryta ner det i enklare beståndsdelar medan mer komplicerade interaktioner. Tittar varje komponent separat och förståelse vilken roll den spelar i ett ekosystem som helhet är ofta en bra läromedel

Du behöver:. .
Producent
Konsument.
Nedbrytande.
Abiotiska faktorer.


1.
Börja med producenterna. Producenterna är organismer (vanligtvis vattenlevande och landlevande växter) ha förmågan att binda solens energi och omvandla den till användbar energi i form av växtvävnad och är vid basen av någon näringskedja i ett ekosystem. I en påhittad akvatiska ekosystem makrofyter som lilja kuddar och tång samt mikroskopiska alger är alla bra producenter. I en påhittad terrestra ekosystem mossa kommer blommor, ogräs och träd arbete alla som producenter.
2.
Lägg konsumenterna. Konsumenterna är djur som använder den energi som binds växterna genom att äta antingen själva växterna (i för växtätare eller allätare) eller genom att äta djur som äter växter (i fallet med köttätare eller allätare). Konsumenterna är högre upp på näringskedjan och ofta interagerar med varandra i komplexa och ibland oförutsägbara sätt. Med endast en eller två konsumenter i en imaginär ekosystem kommer att eliminera en del av denna komplexitet.
3.
Utnyttja nedbrytare. Nedbrytare är organismer som bryter ner avfall och döda biomassa i sina beståndsdelar. På detta sätt är näringsämnen cyklade, eller återvinnas, och bli tillgänglig för växter att använda igen. De är oftast små i naturen och finns i jord och löv. Organismer som maskar, bakterier och svampar är alla nedbrytare.
4.
Införliva abiotiska komponenter, varav de flesta kommer att utnyttjas av producenterna i din inbillade ekosystemet (konsumenter kommer att få dem från producenter ). Solljus är en av de viktigaste eftersom växter behöver den för att omvandla energi till biomassa. Vatten är också viktigt eftersom några av väte används för att göra energi och det är nödvändigt för transport av näringsämnen och mineraler i växten. Andra abiotiska komponenter är också nödvändiga, inklusive mineraler (fosfor, kväve och kalium är särskilt viktiga för växter) och en jord matris där att växa.

    
    Copyright © 2011 give2all.org