välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

information om hur magneter fungerar

Postad av : Camilla Näslund

Enkelt uttryckt är en magnet material, föremål eller enhet som har ett magnetfält. Magneter kan vara tillfällig-som i en elektromagnet, där magnetfältet försvinner när strömmen är avskuren-eller permanent. Permanenta magneter är objekt som har magnetiseras så att det de behåller sin magnetiska fält med ingen extern energikälla. De kan människan, eller de kan förekomma naturligt

Vad är Magnetic Field?

Allt material är uppbyggda av atomer, som alla har en kärna med en eller flera elektroner i bana runt den. Bär en negativ elektrisk laddning, har en elektron en liten magnetfält av sina egna. Vanligen är elektronerna är alla snurrar i slumpmässiga riktningar, så de krafter tar ut varandra och det finns inget magnetfält. I en magnet är dock mer av elektroner orienterade så att deras elektroner snurrar samma sätt, så deras individuella magnetiska fält arbetar alla som en. Dessa mycket små magnetiska krafter gör upp det magnetiska fältet i ett objekt.

Magnetisk kraft

Dessa magnetfält utöva kraft på vissa andra ämnen och föremål. I själva verket alla ämnen reagerar för magnetfält, men i de flesta material svaret är mycket svag.

När två magneter placeras tillsammans är de områden samverkar. Om norra och södra ändar magneterna är placerade tillsammans är det magnetiska flödet av både flyter i samma riktning, skapa ett lockmedel kraft mellan magneterna. Om två norr eller två sydpolen är placerade i närheten av varandra, är flödet från varje trycka mot den andra. Enklare uttryckt: motsatta poler kommer att attrahera varandra, och liksom stolpar kommer att slå tillbaka.

ferromagnetiska material

Liksom andra magneter kan magneterna dras vissa metaller, bland annat järn, stål, nickel. Atomerna i dessa metaller är placerade så att deras elektroner är lättare kunna styras, att skapa en version av den effekt som sågs i en verklig magnet. När de placerats i ett magnetfält kommer elektronerna i sådana material linje lätt upp i samma riktning som den magnetiska flödestätheten. Alltså en liknande attraktion skapas mellan de motsatta polerna av två eller flera magneter, enligt Georgia State University Institutionen för fysik. Dessa material är kända som kallas ferromagnetiska material.

Elektromagnetism

När en elektrisk ström leds genom en kabel, är ett magnetfält som skapas runt den. Om du loop kabeln i en spole, är det magnetiska fältet ökat, ju mer slingor i spolen, desto starkare fältet. Om en kärna av järn läggs inne i band, är den magnetiska effekten ökat kraftigt.

En elektromagnet är bara magnetisk när en ström passerar genom den. När strömmen är avstängd, försvinner det magnetiska fältet.

historia magneter

magnetit själv nämns i grekiska skrifter så långt tillbaka som 2500 f. Kr. Den första person att skriva om magnetit magnetiska egenskaper ur ett vetenskapligt perspektiv var Peter Peregrinus i 1269. William Gilbert, år 1600, upptäckte hur man gör magneter. Hans Christian Oersted, år 1820, visade att magnetism har producerats av el. Michael Faraday strax efter upptäckte att el skulle kunna produceras av magnetism, James Clerk Maxwells ekvationer, som utvecklats strax efter, är grunden för elektromagnetisk teori som vi känner den idag.

    
    Copyright © 2011 give2all.org