välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad kristaller finns i granit?

Postad av : Valon Istrefi

Granit är en form av magmatiska bergarter. Det består huvudsakligen av kristallina silikatmineral som kvarts, fältspat och glimmer. Granit bildas av smält sten djupt inne i jorden som har flyttat upp i berg nära ytan. Den magma svalnar långsamt, vilket gjorde att kärnor av silikatmineral tid att växa. Den hastighet med vilken berget kyler avgör hur stor kristallerna växa. Ju långsammare magma kyler större kristaller. Enligt universitetet i Oregon hemsida Ask Geo Man, granit, som även kyler sakta, har stora kärnor av kristall material och är den vanligaste typen av sten som hittades på den kontinentala landmassor.

Kvarts

Kvarts är ett av de vanligaste mineralerna på jorden. Det bildas av kisel och syre atomer kopplas till molekyler med en kristallin gitterstrukturen. Interiören i jorden är extremt varmt och alla berg blir smält in lava. Som lava kommer nära ytan kan det bryta igenom det omgivande sedimentära bergarter och svalna långsamt, så att kvartskristaller att växa och samverka med andra mineral i granit.

Fältspat

Enligt Windows 2 universum, en Nationella Geovetenskap Teachers Association webbplats, fältspat den vanligaste mineralet i jordskorpan. Den fasta eller prismaformade kristaller är grädde, rosa, vit eller grå färg. Precis som kvarts, fältspat är bildas genom kylning av smält sten. Anledningen fältspat är vanligt förekommande i ytan berg är att det är den lättaste av alla silikatmineral. Detta gör att fältspat att flyta på ytan av magma och ansamlas närmare ytan.

Mica

När magman tränger genom sedimentära bergarter och kyler sakta, de tyngre mineralämnen kristalliseras och producerar granit. Om intrång är långsam och kylning sker under en mycket lång tidsperiod, som kallas stor kornat granit pegmatit kan bilda. Pegmatit har mycket stora mineralkristaller, inklusive lakan av glimmer. Glimmer består av många skivor av kisel syre ha en tetraedrisk form. Enligt NASA och universitet Space Research Association, är de blad ordnade som sidor i en bok och hålls samman av den joniska avgifter i form av kalium, magnesium eller järn som finns i glimmer. Den typ av metall som ingår i glimmer bestämmer dess färg.

    
    Copyright © 2011 give2all.org