välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Blommor & livsmedelsfärgämnen

Postad av : Annika Hultén

Experimentera med blommor och mat färgämnet bidrar till att visa vetenskapen bakom hur växter absorberar vatten och andra näringsämnen från marken. Även om denna process händer hela tiden, lägga karamellfärg till vattnet gör att betraktaren att se den väg vattnet tar och den effekt det har på blommorna. Flera komplexa vetenskapliga processer är på jobbet här

Transpiration

Som bladen på en växt utsätts för luft, vatten som finns i. bladen avdunstar genom små hål som kallas klyvöppningar. När detta händer, vatten från mesophyll cellerna i bladen går att ta dess plats. Denna rörelse fortsätter att ske genom hela anläggningen, vilket skapar ett sug i hela stammen som liknar ett sugrör. Detta kallas transpiration.

Dricka

Normalt fortsätter denna process hela vägen genom rötterna och hår root, vilket i sin tur absorberar vatten från marken. Men när blommorna är skära och placeras i en vas, stoppas processen kort i stammen. Stället för att överföra sug till rötterna, stammen "drinks" vatten från behållaren den är placerad i.

adhesion och kohesion

Vatten har två egenskaper --- känd som adhesion och kohesion --- som gör att anläggningen att dricka vatten ur en vas. När sug från stammen drar vattnet inne i anläggningen orsakar friktion (tendensen för en sak att hålla sig till andra saker) i vattnet att hålla sig till vävnaden av anläggningen stammen. När vattnet kommer in i stammen, sammanhållning (den egendom som orsakar något att hålla sig till sig själv) gör det omgivande vattenmolekylerna att komma in i stammen också.

Res genom stam

Denna process fortsätter hela vägen upp blommans stam, genom de växter xylem (celler som staplas slutet på slutet för att bilda rör genom längden på stjälken). Vattnet kommer då in i kronblad av blommor. Under normala omständigheter är denna process osynlig. Men när karamellfärg läggs till i vatten, kan observatören se när vattnet når blommans kronblad eftersom blommorna börjar ändra färg.

Experiment

För att följa denna process, skär ändarna av stjälkarna från flera bitar, vita blommor. (Nejlikor och prästkragar fungerar bra. ) Placera blommorna i en eller flera vaser fyllda med färgat vatten. Du kanske vill lägga till en annan färg karamellfärg till varje vas. Inom de närmaste flera timmar, bör du se blommor börjar ändra färg när vattnet färdas genom stammen och når kronbladen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org