välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur får växtceller energi?

Postad av : Magnus Ekblad

Solen är viktig för alla levande ting. Det är den ursprungliga energikällan för alla ekosystem. Växter innehåller särskilda mekanismer som tillåter dem att omvandla solljus till energi

Fotosyntes

växtceller få energi genom en process som kallas fotosyntes. . Denna process använder solenergi för att omvandla koldioxid och vatten till energi i form av kolhydrater. Det är en process i två delar. För det första är energi från solstrålning fångade i anläggningen. För det andra är att energi används för att bryta ned koldioxid och bildar glukos, den huvudsakliga energin molekyl i växter. Växter, alger och vissa bakterier använder fotosyntes för att skapa energi som används för tillväxt, underhåll och fortplantning.

Kloroplast

Kloroplaster är organeller (fungerande enheter i cellerna) där fotosyntesen uppträder. Dessa organeller, som finns i blad och stamceller av växter, innehåller en proteinrika vätska där mest energi-uppnå processer av fotosyntesen äger rum.

Photosystems

Inuti kloroplasterna, är kemisk solenergi absorberas i pigment molekyler som är arrangerade i grupper som kallas photosystems. Energi överförs till celler som ljuset färdas genom dessa photosystems. Energin överförs som elektroner.

Klorofyll

I varje fotosystem finns många pigment molekyler. Två hundra gröna pigment molekyler som kallas klorofyll utgör majoriteten av dessa molekyler. De delar av en anläggning där fotosyntesen äger rum kan lätt identifieras med den gröna färgen. Denna färg är resultatet av klorofyll i photosystems.

Respiration

Den energi som samlas i kloroplasterna används under cellandningen. Under cellandningen, är energin från glukos som gjorts under fotosyntesen används för att producera energi molekyler för tillväxt och fortplantning. De produkter av andning är energi molekyler, koldioxid och vattnet. Den koldioxid och vatten som produceras återförs till kloroplasttransitpeptidsekvens där de används igen för fotosyntesen. Cellandningen sker i en annan organell som kallas mitokondrier. Här fick energin från glukos som produceras i kloroplasttransitpeptidsekvens skapas och lagras för framtida användning av anläggningen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org