välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är meningen med echinoderm?

Postad av : Charlotte Wannberg

Enligt Ocean Research Group, syftar begreppet "echinoderm" till alla djur inom stammen, eller en grupp djur med liknande egenskaper, Echinodermata. Tagghudingar finns bara i saltvattnet. Ocean Research Group anfört att den mest förenar de bland tagghudingar är att de alla har radiella symmetrin, vilket innebär djurens bihang ligger runt en central kontaktpunkt. Några välkända tagghudingar inkluderar sjöstjärnor, sjöborrar och sjögurkor

Movement

Tagghudingar flytta med hjälp av ett vatten kärlsystemet. Undersidan av en sjöstjärna, till exempel, är täckt i hundratals små fötter. Antalet fötter varierar från art till art. Dessa podier, eller röret fötter, är fyllda med havsvatten. Med hjälp av denna havsvatten att expandera och krympa deras slang fötter, stjärnor hav och andra tagghudingar kan dra sig över havsbotten i en vandring sätt.

Diet

Olika arter inom stammen Echinodermata foder annorlunda. Forskning från University of Michigan museet Zoologiska antyder att de får mat i ett av flera sätt. Några tagghudingar är suspensionsätare som fångar passerar partiklar med sina utsträckta armar. Andra är rovdjur och asätare som jagar rov och använda sitt vatten kärlsystemet att konsumera bytesdjur genom mun-liknande sucker bihang. Fortfarande andra tagghudingar, såsom sjöborrar, har hårda plattliknande tänder som tillåter dem att betar alger.

Sea Stars

Det vetenskapliga samfundet, enligt den Oceanic Research Group, har gått ifrån termen "Star fisk" och har börjat använda termen "sea star", eftersom havet stjärnor har mycket lite gemensamt med fisk. En aspekt av sjöstjärnor är deras förmåga att regenerera förlorade lemmar med tiden. Även förlorade lemmar i vissa arter kan växa till en annan sjöstjärna, mest avhuggna lemmar dör helt enkelt.

Sjöborrar

Sjöborrar tillhör klassen Echinoidea, en mer specifik klassificering av djur inom fylum Echinodermata. Den mest uppenbara egenskapen av sjöborrar är deras ryggrad täckta kroppen. Detta är en försvarsmekanism mot rovdjur, och muskler är knutna till dessa ryggar möjligt för dem att peka sina ryggar i riktning mot ett rovdjur.

sjögurkor

Vattnet kärlsystemet av sjögurkor skiljer sig något från de övriga tagghudingar. Istället för havsvatten, är röret fötter sjögurkor fyllda med en speciell kroppsvätska. Sjögurkor har en unik försvarsmekanism, som kallas själv-urtagning, där de kommer att utvisa en del av deras inre organ för att skrämma bort rovdjur. Djuret kommer då återföds ständigt nya organ.

    
    Copyright © 2011 give2all.org