välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför är kiselgel olösligt i vatten?

Postad av : P-O Lennartsson

När det gäller upplösning av en förening, rättsstatens vilja upplösa som vanligen gäller. Det innebär att en jonisk vätska skulle upplösa en joniska fast, och en organisk vätska skulle upplösa en organisk molekyl. Föreningar som egenskaper som liknar joniska fasta ämnen eller organiskt material skulle följa samma formel. Dock är kiselgel unik i det faktum att det inte är en gel, och inte heller lösas upp i de flesta vätskor. I själva verket absorberar det faktiskt vatten och andra vätskor istället för att lösa i dem.

Egenskaper kiselgel

Kiselgel är faktiskt ett glas-liknande struktur som vanligtvis finns i en sträng-liknande form med den kemiska formeln för SiO u2082. På grund av dess förmåga att absorbera vatten och en mängd andra vätskor, är det allmänt används inom industrin och som torkmedel. Dess förmåga att absorbera en stor mängd vätska beror på dess mycket porös struktur och stor inre yta. Och även om kisel är i samma kemiska grupp som kol på den återkommande sjökortet och vanligtvis reagerar på ett liknande sätt, absorberar kiselgel joniska vätskor och organiska vätskor.

Vanliga användningsområden

De flesta människor kommer i kontakt med kiselgel när de hittar små paket av det förpackade i med en produkt som de har köpt, speciellt när det gäller elektronik. Syftet med dessa paket är att absorbera vattenånga som finns i paketet --- särskilt viktigt när det gäller elektronik. Kiselgel förmåga att absorbera vattenånga är nästan legendariska --- det kan absorbera 40 procent av sin egen vikt i vattenånga.

Andra egenskaper

Även om kiselgel kan absorbera en stor mängd vätska, dess utsidan kan vara torr vid beröring. Eftersom det är lättare i vikt än andra absorberande material, är det att föredra för sjöfarten. Det har också lång hållbarhet och kräver inte några särskilda försiktighetsåtgärder.

Återanvändning

Kiselgel kan också återanvändas --- det helt enkelt måste värmas för att avlägsna fukt den redan har absorberats, vilket gör det väldigt kostnadseffektivt. Dessutom reagerar kiselgel inte med de flesta andra material, som möjliggör säker förvaring, och med undantag av mycket starka alkalier eller fluorvätesyra, reagerar ingenting med det

Historia

Kiselgel var en gång en vetenskaplig nyfikenhet . Först upptäcktes på 1600-talet blev den en viktig faktor i första världskriget när den används i gasmask kapslar att filtrera bort farliga ångor. En kemi professor från John Hopkins patenterad slutligen 1919 och tillsammans med Grace Davison, ett Maryland-baserade Chemical Company, började att utveckla den. Först säljs till allmänheten 1923, hade försäljningen inte fånga på fram till andra världskriget när det konstaterades hjälp för att hålla läkemedel, utrustning och tillbehör torr.

    
    Copyright © 2011 give2all.org