välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför gör klorofyll växter gröna?

Postad av : Jan-Olof Stoor

De flesta växter innehåller gröna blad och stjälkar som lyser starkt i direkt solljus. Denna naturliga presentation av färg kan hänföras till små molekyler som reflekterar grönt ljus

Klorofyll

Klorofyll är ett pigment i kloroplasten av växtceller som absorberar ljuset från solen för energi via fotosyntes. Två pigment i kloroplasterna absorberar ljus: klorofyll och karotenoider. Med 200 molekyler per kloroplast är klorofyll den mest produktiva. Klorofyll är grönt, och dess närvaro är synlig i det gröna delar av växter som stjälkar och blad. Den gröna färgen visar delar av anläggningen där fotosyntesen reaktioner uppstår.

Ljusabsorption och färg

Ljus rör sig i vågor, och längden på varje våg varierar. Dessa variationer av våglängden avgör färgen på ljuset. Pigment, som finns i nästan alla objekt på jorden, absorberar eller reflekterar vissa våglängder av ljus. De våglängder som pigment molekyler återspeglar bestämma färg på objekt.

Klorofyll och Plant Color

Klorofyll absorberar den högsta energi av ljus i det synliga ljuset. Detta ljus är i rött och violett våglängder (omkring 700 nm mellan vågor). Pigmentet reflekterar ljus i den lägre delen av skalan. Dessa färger är grönt och gult och inträffa mellan 500 och 600NM mellan vågor. Reflektion av ljuset är synligt för människor, medan den absorberade ljuset konsumeras för energi som anläggningen. Detta förklarar varför delar av anläggningen med klorofyll grönt.

Karotenoider

karotenoider mindre framträdande pigment i kloroplasterna. Dessa molekyler reflektera orange och gult ljus vågor. Det finns cirka 50 cartenoid molekyler jämfört med 200 klorofyllmolekyler. Den låga halten konkurrerande pigment står för den överlägsna gröna i de flesta växt blad. Dessa pigment Däremot dominerar färgerna av morötter, pumpor och andra växter orange.

vattenmiljöer

I vattenmiljöer, fotosyntetiserande organismer absorberar och reflekterar ljus i olika våglängder än fotosyntetiserande organismer i landmiljöer. Vatten absorberar och reflekterar ljus energi, begränsa utbredningen av ljus under vattenytan. Korta våglängder reflekteras mot vattenytan. Dessa är i det blå utbud av ljuset spektrum, vilket vatten ska visas i blått. Vatten absorberas längre våglängder, som de i de röda och violetta delen av ljusspektrum. Cirka 7 procent av ljus kan tränga in mellan 10 och 100 m vatten. Detta 7 procent är mestadels grönt ljus.

Vattenlevande fotosyntetiserande organismer som alger har anpassat sig till dessa villkor. De absorberar grönt ljus i stället för högt energiinnehåll rött ljus. Vissa av dessa alger har ytterligare pigment, ger dem möjlighet att absorbera större mängder energi i svagt ljus.

    
    Copyright © 2011 give2all.org