välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fördelaktigt mögel & svamp

Postad av : Ulf Friberg

Den rike svampar innehåller organismer såsom svamp, jäst och mögel. Även om vissa är giftiga eller orsaka sjukdomar, många svampar är bra

ätliga svampar

ätliga svampar är läckra, näringsrika och ekonomiska. . Svampar är en utmärkt källa till vitamin D, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, fosfor, kalium, koppar och selen, och det är extremt lite fett och kalorier. Tryffel (en typ av fancy svamp som växer under jord) är uppskattade som gourmetmat och kan sälja för så mycket som $ 500 per pund, från och med 2010.

Livsmedelsproduktion

encellig svamp (jäst) producera alkohol i öl och vin, liksom koldioxid som gör att stiga bröd deg. Formar är nödvändiga för produktion av soja och blå ostar såsom Roquefort.

Medicin

Penicillin är en viktig antibiotikum som får bota många bakteriella sjukdomar, och det kommer från den gemensamma brödet mögel Penicillium. En mögel kallade Rhizopus används för att producera den steroid läkemedel kortison.

Ekologi

Över 90 procent av växtarter är beroende av symbiotiska förhållanden med svampar att förvärva näringsämnen. Dessa svampar kallas mykorrhiza, och att de bor i rotsystem av de flesta växter, som fungerar som en förlängning av rotsystemet och hjälpa växter upptag mer näringsämnen från marken. Gjutformar och andra svampar också spela en avgörande roll i miljö som nedbrytare, som arbetar för att bryta ner organiskt material såsom döda träd.

Industri

Några formar används i industriella processer på grund av de kemikalier de tillverkar. Till exempel är det mögel Aspergillus terreus används vid tillverkning av plast.

Psykoaktiva

Psykoaktiva svamp (innehållande kemikalier psilocybin och psilocin) har en lång historia av andliga och kulturella användas av ursprungsbefolkningen i Mexiko, Central-och Sydamerika.

    
    Copyright © 2011 give2all.org