välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

typer av naturligt förekommande jordarter i Louisiana

Postad av : Jan-Olof Stoor

I delstaten Louisiana, det finns 11 stora marktillgångar Areas (MLRAs), som är delar av landskapet kategoriseras utifrån deras terräng, underliggande geologi och mark. Inom varje MLRA finns mer än en jordmån, och många av de MRLAs har liknande markens egenskaper, men skiljer sig åt baserat på platsen i landskapet och deras underliggande geologisk formation. Några av de utmärkande egenskaperna hos marken är deras ålder, hur de bildades och näringstillstånd.

Norra och centrala Louisiana

Northern Louisiana består av delar av de södra Mississippifloden avlagringar, Röda floden avlagringar, den Southern Mississippi Valley lössjord, Arkansas River avlagringar och västra Coastal Plain. Längs floderna, dominerande jordar vertisols, entisols, inceptisols och alfisols. Vertisols är jordar som sväller och krymper de ändras mellan vått och torrt. Entisols är relativt nya jordar som saknar definierade jord horisonter som är uppenbara i äldre jordar. Entisols är vanligt förekommande i floden översvämningsplan eftersom de jordar som blivit insatta på landskapet som vattnet strömmar över flodbanken. Dessa jord order ytterligare delas upp i många olika serier, som varierar beroende på markfuktighet, lerhalt och pH.

Coastal Louisiana

MRLAs längs kusten inbegripa södra Mississippifloden avlagringar, södra Mississippi Valley lössjord , Gulf Coast prärien och de östra och västra Gulf Coast Flatwoods. Dessa områden dela några av samma jord order som finns i norra och centrala delen av staten, men omfattar även histosols, som är vattendränkt mark, som huvudsakligen består av icke nedbrutet organiskt material. Spodosols och mollisols är både jordar som innehåller mycket organiskt material och är vanliga i prärier.

Gulf Coast träskmarker

Längs kusten av staten, som gränsar till Mexikanska golfen, är Gulf Coast kärr. Detta MRLA är över 8. 000 kvadrat miles, och ca 95% av det finns i Louisiana. Jorden är där entisols och histosols, som är vanliga i områden som får sediment last från floden översvämningar. Histosols är gemensamma för många våtmarker, särskilt våtmarker vid kusterna där icke nedbrutet växtmaterial utgör majoriteten av markprofilen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org