välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Definitionen av syra-bas titrerkurvorna

Postad av : Annika Hultén

Kemister använder syra-bas titrerkurvorna att analysera mängden syra eller bas i ett ämne. Tekniken innebär övervakning av pH i lösningen som analyseras som en lösning av motsatt pH (kallas "titreringsmedlet") tillsätts långsamt. När uppgifter av pH och volym titrermedel är ritade på ett xy koordinatsystem, är den resulterande grafen hänvisas till som en syra-bas titrerkurva

pH

pH i vatten-baserade lösningar ger ett mått på lösningens surhetsgrad (om pH-värdet är mindre än 7) eller VALENS (om pH är större än 7). Ett pH på exakt 7 anses pH-neutral.

Syror

Syror öka mängden av protoner (H +) i vatten genom en process som kallas "dissociation". Saltsyra, till exempel, dissocierar till protoner (H +) och kloridjoner (Cl-).

Baser

Baser öka mängden hydroxidjoner (OH-) i vatten. Vissa baser (kallad "stark" baser) göra detta direkt. Natriumhydroxid (NaOH), till exempel, dissocierar i natriumjoner (Na +) och hydroxidjoner.

Titrering

I processen för titrering, analyser kemist en syra genom att kombinera den med en bas, eller analyserar en bas genom att kombinera det med en syra. Reaktionen mellan en syra och en bas resultat i bildandet av ett salt (en "salt" med hänvisning till en vattenlöslig kombination av en ning och en anjon --- inte nödvändigtvis bordssalt, som är natriumklorid) och vatten. Som ett exempel är reaktionen mellan saltsyra och natriumhydroxid representeras av

HCl + NaOH "NaCl + H2O

Denna process kallas" neutralisering "och utgör en av de stora reaktionstyper i kemi.

För att genomföra en titrering, placerar en kemist syra eller bas av okänd koncentration i en kolv och syra eller bas med känd koncentration i ett buret. Ett buret är en cylindrisk kolumn med en ventil (en sk "kran") längst ner, den buret mäter volymen av levererade vätskan inom 0,02 ml

Kemisten normalt använder en kemisk indikator för att ge. en visuell slutpunkt för titreringen. Indikatorerna är föreningar som ändrar färg vid en viss pH. Det vanligaste är fenolftalein, vilka förändringar från färglös till rosa vid ett pH på cirka 8. Således, om kemisten är titrera en okänd syra med natriumhydroxid, vet de att reaktionen har nått sin slutpunkt när kolven med syra blir rosa.

pH titreringar

pH titreringen tar titreringsprocessen ett steg längre. Nu kemisten infogas en pH-givare i kolven titreras och övervakar pH som titreringsmedlet (dvs lösningen i buret) läggs till kolven i små steg. Kemist registrerar mängden titreringsmedlet la och den resulterande pH i lösningen i kolven, en typisk titrering kan innebära 50 eller fler sådana datapunkter. Senare samordnar kemisten tomter denna information på kartesiska (en xy-graf) med pH på y-axeln och volym titrermedel på x-axeln. Den resulterande grafen kallas en syra-bas titrerkurva eftersom uppgifterna kommer normalt bildar en S-formad kurva (i fallet med en bas tillsätts en syra) eller en inverterad-S form (för en syra tillsätts till en bas ).

En pH titreringen är särskilt fördelaktig om den lösning som analyseras är inte färglös, som skulle vara fallet med ett urval av cola eller äppelcidervinäger. I dessa situationer skulle färglös till rosa övergången anger slutpunkt titrering blir omärklig för det mänskliga ögat.

    
    Copyright © 2011 give2all.org