välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

bandmask från en loppa

Postad av : Jan-Olof Stoor

Medan vissa bandmaskar kan passera delar av sin livscykel, särskilt larvstadiet, i kroppen av alla typer av djur, inklusive katter, hundar, gnagare, grisar och till och med fisk, en typ av bandmask, Dipylidium caninum, måste passera dess larvstadium i kroppen av en loppa. Inte helt överraskande, Dipylidium caninum, inte i slutändan kommer att tillbringa sitt vuxna stadium av sitt liv i kropparna hos katter och hundar. Att bo i loppor, som vanligtvis infekterar katter och hundar, gör det speciellt lätt för denna typ av bandmask som skall överlämnas till dessa djur.

Life Cycle

livscykel Dipylidium caninum börjar som ett ägg, som produceras av en vuxen bandmask inne i tarmen i värdlandet. Ägget lever inom ett segment av bandmask, som kopplar från huvuddelen av bandmask och leds i avföring i den mottagande. När utanför kroppen i värdlandet, de segment som börjar torka och spricka öppna, släppa äggen inuti. Den bandmask ägg äts sedan av Lopplarver i miljön och fortsätter att mogna inuti kroppen av det växande loppan. När den vuxna loppan infekterar en hund eller katt, och intas under grooming processen är omogen bandmask frigörs från kroppen av den intagna loppan i matsmältningssystemet av den nya värden. Den bandmask fäster sedan sig till tarmväggen av katt eller hund och mognar till en vuxen bandmask som då producerar dvärgbandmask ägg.

Fysisk beskrivning

En vuxen Dipylidium caninum är en platt mask som kan nå en längd av 20 inches. Kroppen består av huvud (Scolex), som har krokar för att fästa vid tarmväggen Sebaot, halsen, och strobilus, en segmenterad avsnitt. Varje segment har två uppsättningar av fortplantningsorganen, proglottids samtal. Den bandmask är alltså hermafroditer och kunna återge på egen hand.

Geografi

Denna bandmask finns över hela världen, varhelst det finns loppor och potentiella värdar djur som katter, hundar och människor, samt gynnsamma miljö- villkor som gör det möjligt binnikemask ägg att överleva när de har övergått från värdens kropp i avföring.

Behandling

Eftersom överlevnad Dipylidium caninum beror både på tillgången på mottagande loppor och dess förmåga att leva inuti värddjur, måste behandlingen följa en tvådelad uppläggning. Målet måste vara både att döda bandmask som redan har infekterat djur och att döda alla loppor i sin omgivning som kan överföra ytterligare bandmask larver som har potential att reinfect djuret. De två mest använda läkemedel för behandling av bandmask infektion hos djur är prazikvantel och epsiprantel. Det finns många loppbekämpning produkter på marknaden, av vilka många kan köpas över disk.

Parasitization av människor

Dipylidium caninum har varit känt att SNYLTA människor, fästa vid tarmväggen och återgivning där, precis som Det skulle en katt eller en hund. Den bandmask sannolikt infekterar människan genom att överföras från munnen på en hund eller katt, till mynningen av den mänskliga, som sedan fortsätter med att svälja värd loppan. Denna bandmask är oftast hos barn.

    Previous:nothing
    Next:hur man gör etanol av switch gräs
    
    Copyright © 2011 give2all.org