välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

om jonbytarharts

Postad av : Valon Istrefi

En atom som förlorar eller vinner en elektron är en jon. Om det får en elektron är det en negativ jon eller "anjon. " Om det förlorar en elektron, det är en positiv jon-eller "görs. " I jonbyte kan kalcium eller magnesiumjoner att utbytas med andra joner som natrium eller vätejoner, som när mjukgörande vatten. I andra processer kan olika joner bytas

Definition

Jonbytarhartser är olösliga, ofta pärla-formad polymeriska substanser med en elektriskt laddad yta. De kan vara antingen katjonhartser (som utbyter katjoner) eller anjoniska hartser (som utbyter anjoner).

Specifikt

cirka 1 till 2 mm pärlor, ofta tillverkade av tvärbunden polystyren, är täckta med porer för att fånga joner medan släppa andra joner. Flytande behöver behandling leds genom pärlor förpackad i en kolumn, pärlor i en säng, eller mindre vanligt, genom ett membran. När plasten är "använt" det kan regenereras för vidare användning.

I laboratoriet

Även vatten mjukare är den vanligaste tillämpningen i hemmen och i industrin, viktiga tillämpningar i laboratoriet omfattar jonbyteskromatografi, och separation av laddade arter, såsom protoner.

i medicin

Jonbytarhartser används i dialys och kan tillämpas på andra medicinska behandlingar som innebär kroppsvätskor, såsom ödem.

i kärnenergi

Jonbyte är användbar inom kärnenergi för att separera bränsle från använt radioaktivt avfall. Nyligen är användningen av metall sulfider framgångsrik i att ta bort strontium-90 från kärnavfall lösningar.

    Previous:nothing
    Next:effekterna av UV-ljus
    
    Copyright © 2011 give2all.org