välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är skillnaden i organiskt material marken & matjord?

Postad av : Annika Hultén

Organiskt material mark och matjord skiljer sig åt i sin fysiska och kemiska egenskaper. Dessa skillnader beror på olika processer som formar jorden. Som namnet antyder, organiska jordar kommer från organiskt material, medan matjord består av mineralmaterial

Du behöver:. .
Skjutmått

Origins

Organiskt material jordar form från den partiella nedbrytning av växtmaterial. Dessa jordar är vanliga i våtmarker, där det inte finns tillräckligt med syre för mikrobiella samhällen att bryta ner organiskt material. Matjord bildas genom vittring av bergarter och mineral.

Bulkdensitet

Skrymdensitet är ett mått på massan av en given mängd jord. Organiska jordar har ofta lägre bulk densitet i förhållande till toppen jordar. Top mark har tätheten värden från cirka 1 till 2 g per kubikcentimeter. Organiska jordar är ofta mycket lägre-så lågt som 0,2 g per kubikcentimeter

Vattenbindande

Möjligheten för en jord att hålla vatten är direkt relaterat till dess densitet. . På grund av deras pore rymden, organiska jordar har en lägre massa per kubikcentimeter än mineraljordar. Pore space ger organiska jordar en högre kapacitet vattenretention.

Näringsämnen

Eftersom organiska jordar kommer från levande biomassa, de har högre näringsinnehåll stora i förhållande till mineraljordar. Men i naturliga system, näringsämnen i organiska jordar finns ofta inte på växter eftersom materialet inte har nedbrutet helt. Även om nivån av näringsämnen i mineraljordar är lägre, är det mer tillgängligt för växter. Organiska jordar säljs för trädgårdar vanligtvis är torkade, och de näringsämnen är mer tillgängliga för växterna.

Stabilitet

Den låga tätheten och hög procentandel av por utrymme för ekologisk jordar lånar ut till en minskad fysisk stabilitet för anläggningar jämfört med till matjord. Eftersom matjord består av vittrad sten och har en mer definitiv fysisk struktur stödjer det bättre rotsystem och vikten av kärlväxter.

    Previous:nothing
    Next:vad är Burl?
    
    Copyright © 2011 give2all.org