välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad som påverkar bildningen såpbubbla?

Postad av : Jonathan Nyberg

Såpbubblor blända ögat och locka människor i alla åldrar. . De glittrande reflektioner på ytan avslöjar subtila förändringar i ljuset. Även om dessa flyktiga objekt visas ett mysterium på deras ytor, de regler som bildar dem är faktiskt ganska enkelt och utan problem förstås. Tillverkad i badkar, dusch eller från andas för en bubbla fläkt, alla såpbubblor använder samma bestämmelser gäller för deras bildande.

Kemi Soap

Tvål molekyler har en hydrofil och en hydrofob ände. Den hydrofila änden dras till vatten, medan vatten stöter bort den hydrofoba änden. Den hydrofoba änden kommer att flytta bort från vattnet, vilket gör ökningen såpbubbla till ytan. Eftersom fler och fler tvål molekyler upp till ytan, kommer de att koppla på ett membran (tunt lager) med alla de hydrofoba ändarna vända bort från vattnet och alla de hydrofila ändarna vänd mot vattnet. Om ytterligare ett lager av tvål molekyler bildar ett membran motsatt första membranet, har dessa två membran fångade ett skikt av vatten mellan dem. Detta lager är väggen i en såpbubbla. -En vägg som är sammansatt av två lager av tvål sandwiching vatten, som alla tillsammans har fångade en ficka av gas eller luft

ytspänning

beteende av ytspänning vänder ficka att tvål och vatten fångas in i en sfär. Vätskor syfta till att minska den energi som behövs för att hålla sina molekyler. I lager av en såpbubbla vägg, de två vätskor på inre och yttre ytor-både tvål-dras till vätskan mellan dem, vattnet. Denna attraktion drar tvål lagren mot varandra, att minska volymen av tvål fickan. Den minsta möjliga former för att hysa en luftficka är en sfär. Därför kommer tvål och vatten bildar en sfär, även om en egendomligt formade trollstav användes för att blåsa bubblan i första hand.

Bättre såpbubbla Bildning

Den starkaste såpbubblor kommer från särskilda recept av tvål. De bästa tvål lösningar för formationer såpbubbla är gjorda av tvättmedel. Rengöringsmedel inte har en karboxylat grupp, vilket andra tvålar har och som samverkar med järn och magnesium i vattnet för att producera ett avskum som hindrar bubblor bildas.

Fuktighet främjar också bildandet såpbubbla, liksom våta händer, eftersom torra ytor kommer att bryta vätebindningar behövs för att upprätthålla såpbubblor. Dessutom är glycerin tillsätts ofta lösningar såpbubbla eftersom den bildar svaga bindningar med väte, förebygga avdunstning-den största boven som orsakar bubblor att bryta.

    
    Copyright © 2011 give2all.org