välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Definitionen av en spektrometer

Postad av : Annika Hultén

Merriam-Webster definierar en spektrometer som ett instrument som studerar hur materia växelverkar med ljus, att mäta ett ämnes elektromagnetisk strålning och separera det i dess unika färgspektra för analys

Etymologi

Spektrometer kombinerar det latinska "spektrum" --- innebörd bild eller uppenbarelse --- och det latinska "Metrum," eller den grekiska "metron," både mening åtgärd.

Spectra

Varje ämnets molekyler avger ett unikt mönster av ljus när tillräckligt upphettad. Bestäms av dess atomära smink, avslöjar den sig som ett band av linjer som kallas en linje spektrum. Analysen av detta spektrum visar viktig information om ett ämne sammansättning samt struktur. Det utnyttjas i kemi, astronomi, medicin och fysik.

Basic Spectometer

Det är inrymt i en behållare som blockerar allt ljus förutom att studeras. Ljuset kommer in genom en springa, passerar genom en lins kollimerande, vrida ljuset till en stråle av parallella ljusstrålar. De strålar bryter sedan genom ett prisma eller räfflad spegel --- kallas ett galler --- som delar upp ljuset i dess unika spektrum. En annan lins fokuserar ljuset till utloppet slit, en färg i taget. En cirkulär skala registrerar vinkeln på prisma, som vrids sakta att avslöja hela spektrumet och bestämma ljusets våglängder.

Typer

Varje typ av spektrometer undersöker en liten del av den stora elektromagnetiska spektrumet. Dessa är: spektroskop som ger visuell kontroll av spektra via teleskop, spektrografer som ger piktografiska visning av spektra via en fotografisk plåt och spektrofotometrar, som möjliggör visning av det synliga spektrumet genom att mäta ljusstyrkan i alla dess färger.

minnas det elektromagnetiska spektrumet

det elektromagnetiska spektrumet består av Gama strålar, röntgen, ultraviolett strålning, synligt ljus, infraröd strålning, mikrovågor och radiovågor. Ett enkelt sätt att komma ihåg detta är mnemonic meningen: Grant förväntar enhälliga röstresultatet i Filmrecensioner.

    Previous:nothing
    Next:hur man skapar el med frukt & grönsaker
    
    Copyright © 2011 give2all.org