välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur kompasser arbete?

Postad av : Ulf Friberg

Inledning

En kompass, i sin enklaste form är en bit magnetiskt material som är mer eller mindre linjär i form. Det är ett svar jordens magnetfält genom orientera sig längs en nord-sydlig axel.

Magnetic Fields

En kompass funktion innebär att jordens magnetfält interagerar med en liten magnet. Magnetiska fält --- oavsett storlek --- har nord-och sydpolen. När du håller två små magneter av samma storlek och form i händerna och föra dem nära varandra, kommer de att vända sig runt så att Sydpolen ett är orienterad till Nordpolen av den andra. Motsatser lockar. När det gäller jorden (en gigantisk magnet) och en liten magnet, är jorden kommer inte att ändra inriktningen på sin gigantiska massan till liten magnet. Men den lilla magneten --- ges frihet att göra det --- kommer att orientera liten massa för att anpassa med jordens magnetfält.

Enkel Compass

Det är möjligt att få en synål vila på ytan av en skål med vatten. Nålen inte flyter inte, exakt, men är istället upp av vattnets ytspänning. Om nålen inte är magnetiserad det kommer orientera i någon slumpmässigt riktning som det händer att komma till vila. Om nålen är magnetiserad, men --- genom klappade den med en siden trasa eller med en magnet innan den släpps ut på vattenytan --- nålen kommer orientera sig till jordens magnetfält. Ena änden kommer att peka på vad som kallas magnetisk norr och den andra till magnetiska söder.

Tillverkas Compass

Även om det är per definition, en kompass, en magnetisk nål upphängd i en skål med vatten är inte något du kan mycket väl bära runt med dig och ta camping eller vandring. Tillverkas, handhållna kompasser är mer eller mindre kompakt och har en magnetisk enhet av något slag --- ofta i form av en pil eller nål --- som indikator. Vidare har de oftast en cirkel eller ring indelade i 365 grader. Den magnetiska nålen är oftast monterad i en sluten vätska hölje som dämpar nålen rörelse, det håller svänger vilt, och gör det möjligt att reglera sina magnetiska anpassningen snabbare än om det inte var i flytande.

Övriga funktioner

För att göra kompassen mer användbar för navigering --- eller "orientering" som navigerar på land med en kompass ibland kallas --- förmågan att vända en del av kompassen i förhållande till rundst bostäder gör att användaren kan ställa in vad som kallas en bäring eller en azimut i grader. I kombination med en karta eller en känd referenspunkt, ger denna ytterligare användaren att ställa in en kurs och färdas längs den, efter en färdriktning pilen på kompassen, och komma fram till en önskad destination.

    Previous:nothing
    Next:Hur fungerar en popcorn maskin?
    
    Copyright © 2011 give2all.org