välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

densitet kontra temperatur

Postad av : Stefan Svensson

Densiteten för ett ämne mäter hur mycket materia är i ett visst utrymme. Temperatur mäter mängden av kinetisk energi som hölls i ett ämne. Temperaturen i ett ämne kan påverka dess täthet

Du behöver:. .
Två bägare, 15 ml vardera
Destillerat vatten.
Spoon (tillval).
Silver (AgNO3), 0.
1-molar lösning.
Pipett.
Trä bettskena.
Källa till gaslåga.

Densitet

Densitet är ett ämnes massa dividerat med dess volym.

Kinetisk teori

kinetisk teori att materia består av ett stort antal av små partiklar. Dessa partiklar har rörelseenergi som gör att partiklarna att vibrera och röra sig. Temperatur är ett mått på denna rörelseenergi.

Temperaturmätning

Temperatur mäts med olika skalor. De vanligaste är Kelvin, Celsius och Fahrenheit.

Hur temperatur påverkar täthet

Densitet generellt ökar med temperaturen, då ökningen i kinetisk energi medför ett ämne att ockupera en större volym. Inte alla ämnen beter sig på detta sätt vid alla temperaturer. Till exempel är havsvatten tätaste vid cirka 4 grader Celsius. Densiteten hos ett ämne är anges för en given temperatur och tryck. Till exempel, luftens densitet vid en atmosfär av trycket vid 32 grader Fahrenheit är 0. 08018 pounds per kubikfot.

Fas ändringar

En mer uppenbar förändring i densitet i förhållande till temperatur förekommer som ett ämne genomgår en fasövergång , dvs ändras det mellan fasta, flytande och som gas. Exempelvis finns det en uttalad skillnad i täthet av is, flytande vatten och ånga.

    Previous:nothing
    Next:densitet kontra koncentration
    
    Copyright © 2011 give2all.org