välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

beskrivning av metallen natrium

Postad av : Jeanette Morales

Natrium-innehållande föreningar är bland de vanligaste ämnena på jorden, inte finns ännu själva metallen inte i naturen. Konstgjorda, natrium metall uppvisar intressanta egenskaper

Beredning och lagring

natriummetall kan framställas genom elektrolys av smält klorid, hydroxid eller andra salter.

Även en liten bit natrium metall reagerar häftigt med vatten, smälter och hoppa över, släppa vätgas som börjar brinna. Eftersom den också reagerar med luft, måste natrium metall förvaras under en inert kolväte vätska, till exempel fotogen eller torr mineraloljor.

Statistik

Natrium, atomnummer 11 har Na kemisk symbol. Dess elektron struktur är liknande den i neon, med ytterligare en elektron i en yttre 2s omloppstid. Natrium har bara en stabil isotop.

Egenskaper

silvervit natriummetall kan skäras med kniv. Dess smältpunkt är strax under 98 grader Celsius, medan dess kokpunkt är betydligt högre (883 grader). Nästan alla natriumföreningar löser sig i vatten.

Betydelse

Även intag av natrium är oroande av hälsoskäl, är natriumklorid avgörande för människors och djurs liv. Det är nödvändigt att alla livsformer i haven och oceanerna.

Andra användningsområden

Natrium metall används i gatlyktor. Det är också används inom metallurgin och i organisk kemi. Den stora skillnaden mellan smältning och kokpunkter gör natrium användbara för tillämpningar värmeöverföring.

Natriumsalter används som surdeg agenter i matlagning. Natriumklorid bevarar livsmedel och skyddar färgen. Den de-glass trottoarer och gator.

Natriumbikarbonat fungerar som en buffert i vissa mediciner. De flesta tvål och rengöringsmedel är natrium-baserad.

    Previous:nothing
    Next:torris vetenskapsmässa projektidéer
    
    Copyright © 2011 give2all.org