välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur räkna ut decimal exponenter

Postad av : Annika Hultén

Många mellannivå och avancerad nivå matematik eleverna lära sig om exponenter och deras egenskaper. Exponenter kan bestå av ett heltal, bråk eller decimaltal, de kan vara positiva eller negativa. Du kan vara osäker på hur du går första gången måste du lösa ett uttryck som innehåller en decimal exponent. Lösningen ligger i att omvandla det decimala så att du har en rationell exponent att arbeta med. Uttryck där exponenten är ett decimaltal ofta kommer upp i tekniska problem

Du behöver:.
Calculator.


1.
Konvertera det decimala till en bråkdel. Antag att uttrycket du löser är x ^ 2,6. Den andel som motsvarar 2,6 är 26/10.
2.
Express fraktionen i lägsta termer om det behövs. Dela både täljaren (övre delen av fraktionen) och nämnaren (nedre delen av fraktionen) med den största gemensamma faktorn (GCF). GCF är det största antalet som du kan dela jämnt i båda delarna av fraktionen. GCF för våra prov är 2 som delar jämnt i både 26 och 10, så 26/10 minskar till 13 /5.
3.
Rewrite the uttryck med antagandet att x ^ (m /n) är lika med n-te roten av x till mån makten. Resultatet är den femte roten till x ^ 13. Därför är x ^ 2,6 är lika med den femte roten till x ^ 13.

Tips och varningar


  • När du arbetar med negativa fraktionerad exponenter, komma ihåg att en ^ ( -b /c) är lika med (a /1) ^ (B /C).
    
    Copyright © 2011 give2all.org