välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Sir Isaac Newton & de tre rörelselagar

Postad av : Ulf Friberg

I 1687 publicerade Isaac Newton Principia Mathematica, en bok som detaljerat sitt arbete i matematik och fysik. Bland andra ämnen, presenterade han sin rörelselagar, en matematisk analys av tre grundläggande idéer om styrkor, objekt och rörelse. I Principia väckte Newton dessa idéer tillsammans noggrant och systematiskt. Före tre lagar, maskiner och andra system av rörliga delar som ingår gissningar. Med dem, för första gången, var en fullständig förståelse möjlig

Definitioner

Newtons rörelselagar hantera objekt, krafter och rörelse. Objekt är något av materia, från atomer till galaxer, krafter verkar på föremål, fastställa deras rörelse, och rörelse finns i tre grundläggande smaker: stoppas (hastigheten är noll), flytta (konstant hastighet i en viss riktning) och acceleration (ändring av hastighet ).

första lag

Newtons första lag av rörelse kallas också lagen av tröghet. Stationär organ kommer att fortsätta att vara orörlig, såvida de är agerade på av en utomstående kraft. Likaså kommer kroppar som rör sig i jämn takt fortsätta att röra sig om en yttre kraft verkar på dem.

Andra lag

andra lag Motion formulerar kraft som en produkt av massa och acceleration, eller F=M x A . En jämn kraft som verkar på en massa flyttar den i kraft riktning, massan accelererar med en hastighet bestäms av den mängd massa och kraft på det. En liten kraft som anbringas på en stor massa resulterar i en mycket liten ökning.

Tredje lag

Newton tredje lag är känd som lagen i Equal och motsatt reaktion. När någon två kroppar touch, de utövar samma kraft på varandra, men i motsatta riktningar. En bok utövar kraft av sin vikt på ett bord. Tabellen måste också utöva en lika stor kraft upp mot boken

Villkor

Newton skarpa observationer stod för hundratals år. I början av 1900-talet, dock Einstein omformulerade Newtons lagar för att arbeta i hastigheter nära ljushastigheten. Till exempel kommer en kontinuerlig kraft accelerera en kropp, men det kommer inte hålla accelererande evigt. När den närmar sig ljusets hastighet, acceleration är nedsatt till noll, det helt enkelt inte kommer att gå fortare. Detta är en del av Einsteins speciella relativitetsteori.

Svagheter i Laws of Motion

På atomär nivå, också de lagar of Motion har svagheter. Ibland subatomära partiklar flytta, inte med mjuka rörelser, i plötslig men diskreta hopp. På denna skala är de flesta händelser styrs av lagar tillfällighet: Om två subatomära partiklar växelverkar kommer händelser inträffa, men det är omöjligt att förutse exakt vad som kommer hända vid en viss tidpunkt.

    Previous:nothing
    Next:ekologiska betydelsen av korallrev
    
    Copyright © 2011 give2all.org