välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

skillnader i egenskaper av halogener & väte

Postad av : P-O Lennartsson

Vid första anblicken kan det se ut som väte och halogener är liknande element. Med liknande elektron konfigurationer och molekylära egenskaper (väte och alla delar halogen form diatomära molekyler) finns definitivt en del paralleller mellan väte och elementen halogen. En närmare titt på dessa element, dock avslöjar att väte måste förbli åtskilda från halogen delar

Typer

När väte är ett enda element med unika egenskaper för sig, det halogener är en samling av element. Det finns fem kända halogen delar totalt: fluor, klor, brom, jod och astat. Den halogener upptar Grupp 17 om det periodiska systemet.

Funktioner

Vätgas och halogener är alla icke-metalliska delar, men de beter sig väldigt annorlunda. Väte kombinerar ofta med negativa, icke-metalliska joner och bildar syror och organiska molekyler. Halogener, å andra sidan, endast formen negativt laddade joner som reagerar med metalliskt, positiva joner att göra joniska föreningar som salter.

Likheter

Den viktigaste likheten mellan väte och halogener är i elektron-konfiguration. Vätgas har en elektron i sitt elektron skal, som behöver en extra elektron för att fylla den skal. De halogener har alla sju elektroner i sitt yttre elektron skal. Dessa elektron skal behöver alla åtta elektroner för färdigställandet, så halogener saknas också en enda elektron. Effekten av detta är att både vätgas och de delar halogen kan bilda negativa joner genom tillägg av en elektron i yttre energi skal. Väte, dock även utgör en positiv jon genom att förlora sin en elektron och inga halogenlampor gör detta

Identifiering

I sin enklaste naturliga tillstånd på jorden, är väte en diatomär, molekylär gas (H2). . Denna gas är luktfri, färglös och brännbar. Av de halogener, bara fluor och klor är gaser (F2 och Cl2, respektive) naturligt på jorden. Båda är giftiga och fluor är grönaktig, medan klor är grön. De andra halogener är flytande (brom) eller fasta (jod och astat) i naturen.

Storlek

En av de viktigaste bakomliggande orsakerna till skillnaderna mellan väte och halogener är storleken på de inblandade atomer. Väteatomer är de minsta av alla element, som består av endast en proton och en elektron. Halogenatomer däremot kan vara ganska stort. Den minsta halogen är fluor, vars atomer har nio protoner och elektroner, samt 10 neutroner. Den största halogen, astat, har 85 protoner och neutroner 125, vilket ger atomer av denna beståndsdel en massa 210 gånger så stor som en väteatom.

    Previous:nothing
    Next:historia quadratics
    
    Copyright © 2011 give2all.org